Напишете дума/думи за търсене

Какви лекарства да приемате при настинка

Снимка: Pixabay

Всеки от нас се разболява от настинка няколко пъти в годината. Тя е вирусно заболяване и може да се дължи на много видове вируси. Леките случаи минават без лекарства до около 7 дни. 

Какво трябва да знаете за лекарствата против настинка? 

При обикновената простуда медикаментите служат за облекчаване на симптомите, които са следствие от възпалителния отговор на организма на нашествието на вирусите. 

Лекарствата за настинка купувате без рецепта за използване при домашни условия, но това не значи, че са безобидни. В много случаи различните медикаменти съдържат еднакви съставки. Четете добре етикетите, за да не предозирате. 

Антибиотиците не въздействат върху вирусите, защото те имат различен строеж от бактериите. Приемът им е безполезен. 

В сезона на настинките по-добре поръчвайте нужните ви лекарства през интернет, за да не рискувате по-сериозни инфекции. 

Как да изберете правилните медикаменти според симптомите? 

Лекарствата против симптомите на настинката са същите, които действат ефикасно, приети и при първите прояви на грипа. Как да се ориентирате в огромното разнообразие, предлагано от аптеките? Търсете формули, подходящи за всеки конкретен симптом: 

  • запушен нос - необходим ви е деконгестант, който ще облекчи лигавицата и ще намали отока ѝ. При хипертония разберете от лекаря си или фармацевта си дали може да се възползвате от деконгестант, от кой точно или с какво да го смените. Не го използвайте по-дълго от 3 дни; 
  • болно гърло - използвайте чайове, гаргара, таблетки за смучене и спрейове с ментол, алое, мед, витамин С и други съставки, които действат потискащо върху възпалението и успокояват гърлото. Ако болката и възпалението не преминават, потърсете лекар, може да имате бактериална инфекция; 
  • хрема и кихане - към деконгестанта ще трябва да добавите антихистамин. Внимавайте с вида антихистамин, някои действат успиващо и ще ви направят сънливи. Други ще затруднят съня ви; 
  • кашлица - има сиропи и хапчета, които я потискат. Други подкрепят отхрачването, като втечняват секрета и улесняват елиминирането му; 
  • температура - необходими са ви температуропонижаващи средства; 
  • мускулни болки и главоболие - трябват ви болкоуспокояващи. 

Така наречените комбинирани лекарства за лечение на настинката съдържат нестероидни противовъзпалителни средства, деконгестанти, антихистамини, отхрачващи и потискащи кашлицата съставки. Обикновено са под формата на прахчета, но има и хапчета. Избягвайте съставки, които са несъвместими с други ваши заболявания и/или предизвикват у вас алергии. 

Може ли да разчитате на лечение с хомеопатия? 

За да сме коректни - хомеопатията предизвиква ожесточени спорове. От едната страна е мнението, че в хомеопатичните продукти след многократното разреждане не е останало нищо, което да лекува. От другата страна са хората, които смятат, че хомеопатичните формули им помагат и лекуват с тях себе си и близките си. 

При съпротива срещу лекарствените средства на конвенционалната медицина може би хомеопатичните препарати са вашето лечение. 

Лекарства против настинка купувайте от онлайн аптека. Така се предпазвате от нежелани допълнителни инфекции и получавате професионална консултация, изгодни цени и доставка до дома ви. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X