Напишете дума/думи за търсене

Хашимото? Има как да избегнем сезонните предизвикателства

При болестта на Хашимото нарушената функция на щитовидната жлеза се проявява чрез симптоми, които могат да се усилят по време на смяна на сезоните. Борбата на организма да регулира и поддържа вътрешната температура, особено при променливите външни температури, често води до засилване на симптомите. Затова е важно хората с Хашимото да бъдат особено внимателни по време на промени в сезоните и да прилагат подходящи стратегии за управление на състоянието си.

Предизвикателствата:

Суха кожа

Ниската влажност на въздуха през есенно-зимния сезон, съчетана с хипотиреоидизъм, може да изостри проблемите със сухата кожа. Повишеното използване на кремове, приемът на вода и евентуалното коригиране на лекарствата за щитовидната жлеза е добър подход срещу този проблем.

Депресия и стрес

Късият ден може да засили депресията и стреса, които са често срещани при Хашимото. Намаленото излагане на слънчева светлина потенциално засилва недостига на витамин D, допринасяйки за депресивните симптоми. Доказано е, че практики като йога и медитация са ефективни за справяне със стреса и борба с депресията, поради което е добре хората с Хашимото да ги включат в рутинните си занимания, както бе споменато по-горе.

Подкрепа на имунната система

Както казахме, Хашимото може да доведе до изчерпване на хранителните вещества, които са важни за имунната система, като цинк, витамин D и магнезий, което прави хората по-податливи на настинки и грип. Балансираното хранене е от първостепенно значение за поддържане на имунната система.

  • Цинк: Този минерал е важен за имунните клетки и играе роля за противовъзпалителните реакции на организма. Недостигът на цинк може да влоши имунните реакции, което прави хората по-податливи на инфекции като настинка и грип.
  • Витамин D: Известен с ролята си за здравето на костите, витамин D също е от съществено значение за имунната функция. Ниските нива на витамин D, често срещани при пациентите с Хашимото, могат да отслабят способността на имунната система да се бори с вируси и бактерии.
  • Магнезий: Този хранителен елемент е важен и за регулирането на съня, а недостатъчният сън може допълнително да отслаби имунната функция.

Достатъчният прием на тези хранителни вещества се постига чрез балансирана диета, богата на храни като морски дарове (за цинк), мазна риба (за витамин D), ядки и зеленолистни зеленчуци (за магнезий), както и чрез подходящите хранителни добавки. На пазара се предлагат разнообразни хранителни добавки, предназначени за хора, страдащи от проблеми с щитовидната жлеза. Един от препоръчителните варианти е продуктът Sarita, който включва цинк, селен (полезен за преобразуването на хормона на щитовидната жлеза Т4 в активната му форма Т3) и витамин D3, заедно с ашваганда. Тази древна билка, широко използвана в аюрведичната медицина, представлява мощен антиоксидант, който подпомага функцията на щитовидната жлеза, съдействайки за регулиране на производството на тиреоидни хормони. Екстрактът от ашваганда също така предоставя когнитивни ползи, като подобрява паметта и мозъчната функция, докато допълнително намалява стреса и тревожността, често срещани при хора с нарушения на щитовидната жлеза.

  • Ключови думи:
X