Напишете дума/думи за търсене

3 начина, по които здравите двойки се справят с конфликтите

Някога чудили ли сте се дали вие и вашият партньор се справяте здравословно с конфликтите? Или може би вашите спорове се превръщат в токсичност и вие търсите по-добър начин да се включите в по-конструктивни разговори.

Терапевтът за двойки Стан Таткин казва, че има три конкретни неща, които двойките в сигурни функциониращи връзки правят по различен начин, когато се карат.

1. Сигурно функциониращите двойки лесно влизат и излизат от конфликт
Таткин предполага, че двойките, които лесно влизат и излизат от конфликт, са склонни да управляват конфликта по-добре. Тези двойки имат нагласа, че е по-добре да преминат през това възможно най-бързо и да го направят умело.

Докато тези двойки спорят като всяка друга, това е начинът, по който се справят с тези разногласия, които възникват във връзката им. Според Таткин здравите двойки започват конфликт с приятелско отношение.
Те подхождат към конфликта с открит език на тялото и топли очи. С напевен тон те никога не прибягват до обиди или груб език. Вместо това те държат ръката на партньора си и продължават да показват обич, дори по време на труден разговор.

Докато те говорят, другият партньор ги слуша внимателно. Без да прекъсват, те изразяват чрез езика на тялото си, който разбират. Те кимат заедно, демонстрирайки желанието си да се свържат.
Тези двойки никога не се обвиняват един друг. Когато се чувстват емоционални, те използват изявления „Аз", за да изразят гледната си точка.

И когато разговорът стане труден, тези двойки знаят кога да си вземат почивка. Партньорите отделят време да се съберат, преди да започнат отново разговора.
Освен това тези двойки знаят как искрено да се извинят. Те отварят сърцето си и поемат отговорност за миналите си грешки.

И ако объркат извинението си, молят за поправка. Те казват: „Съжалявам, това прозвуча по грешен начин. Мога ли да опитам отново, моля", казва Таткин.

2. Сигурно функциониращите двойки могат лесно да преминават от едно нещо към друго
Когато останем в капана на конфликт, няма надежда за здравословно разрешаване. Както казва Таткин, здравите двойки „знаят как да бъдат игриви по време на конфликт, знаят как да спечелят, без другият да загуби".
За тази двойка няма значение дали някой е прав или не. Основното е да се намери решение, което е справедливо и за двамата партньори.

Като се изслушват един друг, здравите двойки зачитат гледната точка един на друг. Те остават фокусирани върху разглеждания проблем и никога не повдигат минали спорове.

Когато повдигаме повтарящи се проблеми от миналото по време на днешни конфликти, това отдалечава от желаната ни точка, която се опитваме да постигнем.

3. Сигурно функциониращите двойки никога не развалят деня с караница
Позволявали ли сте някога на една малка кавга със съпруга ви да съсипе целия ви ден? Таткин предполага, че здравите двойки отказват да дадат на дребните спорове такава сила.
Тези двойки знаят кога е време да направят крачка назад. Те разбират как да наблюдават реакциите и да реагират по съответния начин. Позволява им да променят посоката на разговора, когато е необходимо.

След това тези двойки се успокояват, преди да вземат решение. Случвало ли ви се е да вземете решение въз основа на емоциите си? Девет пъти от десет, които никога не се получават.

Като си позволите да се успокоите, може по-добре да се справите с конфликта. И накрая, здравите двойки винаги питат: „Какво е важно за мен в този разговор".
Определянето на това, което искате, може да направи постигането на целите ви много по-гладко. И когато вашите действия съвпадат с мислите ви, ще се окажете по-отворени за компромиси в името на постигането на тази крайна цел.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X