Напишете дума/думи за търсене

Забранените фрази по време на скандал с половинката

Случва ли ви се често най-обикновеният спор да прерасне в караница и съвсем да си изпуснете нервите? Факт е, че в такава ситуация изпадат повечето двойки. Причините се крият в това, че в емоционалните спорове ние говорим преди да мислим и често казваме неща, за които по-късно съжаляваме.

Критикувайте поведението му, а не него самия

Не казвайте: “Абсолютен егоист си”. С тези думи обиждате директно партньора, намеквате, че никога няма да може да промени лошите черти, които са му заложени и отричате самия него.

По-добре кажете: “В този момент мислиш само за себе си!”. Винаги, когато искате да критикувате, уточнявайте дадената ситуация, конкретния момент и какво точно ви е изнервило. Така му казвате, че дори и да ви е подразнил с поведението си, това не означава, че не харесвате същността му.

Предимството: Така не се поддавате на емоциите си, колкото и силни да са те. Едновременно показвате на другия какво не ви допада, но без да го обиждате. Когато говорите разумно и без нападки, давате възможност на партньора да ви чуе и да промени поведението си.

Не говорете снизходително

Не казвайте: “Ти си точно като майка си!”. Така му създавате усещането, че носи в себе си нещо негативно, което няма силите да промени.

По-добре кажете: “Може да е интересно понякога да пробваш нещо ново”. Това не е обида, а насърчаване, изречение, което може да предизвика разговор за възможности за нови преживявания.

Предимството: Не карате партньора да се чувства далечен от вас, част от своето “предишно семейство”, а му показвате, че вие сте неговото ново. Приемате го такъв, какъвто е и му давате усещане за сигурност, дори и когато искате от него да промени нещо.

Ясно обяснявайте какво изпитвате

Не казвайте: “Виж как ме нарани!”. Така просто изливате върху другия чувство за вина за нещо, което той дори не осъзнава, че е направил.

По-добре спокойно и бавно обяснете какво чувствате, без да обвинявате и без да изразявате прекалено силни емоции. Ако трябва си дайте време да се успокоите и чак след това поговорете, но най-важното е да сте разумни, а не заслепени от обида и гняв.

Предимството: Така не се оставяте да станете жертва на собствените си емоции, а се контролирате. Освен това не оставяте партньора с усещането, че е несправедливо обвинен в нещо, а му давате възможност поне да чуе другата гледна точка.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X