Напишете дума/думи за търсене

Хората на смъртно легло съжаляват за тези 5 неща

„Животът може да бъде разбран само назад, но той трябва да се живее напред" е прочута мисъл на Сьорен Киркегор. Никой от нас няма да се измъкне жив оттук. Знаем, че някой ден ще умрем, и се надяваме, че ще мине много време, преди да срещнем кончината си. Но понякога живеем в страх от смъртта, вместо да се учим от нея.  Много различни индиански племена са вярвали, че смъртта е наш съюзник... щом сме се сприятелили с нея, тя не ни е преследвала, а ни е научила как да живеем.

Затова какво може да научим от онези, които са размишлявали как са искали да са изживели живота си, когато са умирали? В блог, превърнал се в бестселър, Брони Уеър - австралийска медицинска сестра, която е прекарала няколко години в палиативни грижи с пациенти през последните 12 седмици от съществуването им, пише какво е научила от умиращите за живота.

Ето 5 най-големи съжаления на хора, които са на смъртно легло:

- Иска ми се да имах смелостта да живея живот, верен на себе си, а не живота, който другите очакваха от мен

- Иска ми се да не бях работил толкова много

- Иска ми се да имах смелостта да изразя чувствата си

- Иска ми се да бях поддържал връзка с приятелите си

- Иска ми се да си бях позволил да бъда по-щастлив


В допълнение към тези пет ви предлагаме извадка и от споделянията на хора, които са полагали грижи в детски онкологични отделения, и уроците, които са научили от малчуганите.

1. Бъдете щастливи сега... това е, което имате
Не живейте в миналото и не се забивайте в нереализирано бъдеще. Бъдещето е план, но не е 100% предсказуем. Направете стъпки сега, за да живеете с жар и ентусиазъм, защото всеки ден е подарък.

2. Поемайте рискове
Ако винаги правите това, което правите, ще получите това, което винаги получавате. Изненадите в живота ви и най-големите ви преживявания често идват от непланирани или неочаквани събития, дошли от риск за нещо ново или различно.

3. Вашето семейство и социален живот означават всичко
Ако общуването с дадени хора ви изсмуква енергия, изберете други. В днешния свят може да имате приятели там, където живеете, а също и навсякъде по света в стабилен социален или виртуален свят. Просто изберете автентичност, независимо дали е в аналоговото или дигиталното пространство.

4. Не се вземайте толкова насериозно
Осветете, когато е възможно. Забавлявай се. Това може да е единственият ти живот. Приемайте живота сериозно, но го живейте с лекотата на битието. Забавлявайте се винаги, когато можете, а ако не е забавно, приключете с това, което правите, и отидете да се забавлявате някъде.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X