Напишете дума/думи за търсене

Ако детето ни не притежава тези 5 умения, може да отглеждаме бъдещ тийн кошмар

Чували сте го милиони пъти - родители на по-големи деца да отправят предупреждението към родителите на малки деца: "Само изчакайте, докато станат тийнейджъри!"

Нашите очарователни малки деца ще се превърнат в пубери в един момент. Неизбежност ли е превръщането на порасналото ни дете в кошмарна личност? Или ужасяващите тийнейджъри са просто страничен продукт от родителството, което получават. Това означава ли, че начинът, по който възпитаваме малките си деца сега, оформя тийнейджърите, в които ще се превърнат?

Тийнейджърите имат репутацията на непредсказуеми, невъзможни, безотговорни, мрачни, неуважителни, драматични, всезнаещи и просто трудни за издържане хора.
Възможно ли е съвременната култура на възпитание, където безотговорното и неуважително поведение, както и глезенето и хеликоптерното родителство са норма, да има нещо общо с нашия опит с „кошмарно юношество"?

Юношеството в Америка е различно от юношеството в други части на света. Децата в много други култури поемат големи количества отговорност до 14-годишна възраст или дори много по-рано. В Щатите, от друга страна, значителна част от тийнейджърите и дори младите възрастни все още разчитат в голяма степен на родителите си за основните си нужди. Американските тийнейджъри обикновено са по-малко независими от техните връстници на същата възраст, които растат в култури, където високите очаквания присъстват от ранна детска възраст.

Според Лорънс Щайнбърг, автор на Age of Opportunity, „американските тийнейджъри са нещастни... Те се справят зле в почти всички показатели в сравнение с тийнейджърите в други развити страни, въпреки че биологичните и неврологични процеси на развитие в юношеството са еднакви в целия свят."

Изследванията показват, че човешкият мозък се развива според определени модели - култура, среда и начина, по който родителите възпитават децата си, всички те влияят върху началото на определени фази на развитие.
Например млади възрастни, израстващи в култури, които наблягат на взаимозависимостта и взаимосвързаността, са склонни да развиват способност да си представят нещата от гледна точка на друг човек на по-ранна възраст, отколкото техните връстници на същата възраст, които израстват в култури, които наблягат на независимостта и се фокусират върху индивида. Ако искаме кооперативни, внимателни и ангажирани тийнейджъри, може би трябва да се заемем с прилагането на родителски практики през ранните години, които ги подкрепят да развият точно тези характеристики. Така че, ако искате да избегнете феномена „ужасен тийнейджър", ето пет неща, на които трябва да научите малкото си дете сега.

Ако детето ви няма тези 5 умения, може да отглеждате бъдещ тийн кошмар.

1. Отговорност
Възпитанието на децата да поемат нарастващи количества отговорности, подходящи за възрастта, се отплаща по-късно в живота. Когато хлапетата поемат роля, като допринасят за семейството, те са склонни да имат по-високо самочувствие и е по-малко вероятно да действат предизвикателно по време на юношеството.

В детските градини, където децата се обучават по метода Монтесори, децата се учат да участват в „упражнения на практическия живот", които насърчават чувството за компетентност, автономност, независимост и принадлежност към общност. Децата научават от ранна възраст, че техните действия са важни и ценени и че от всички се очаква да работят заедно и да допринасят за добруването на всички.

Така че, ако искате вашите 16-годишни деца да помагат вкъщи, тогава трябва да подготвите сцената отрано. Повечето 3-годишни могат да помогнат при подреждането на масата, да приберат играчките си или да сложат дрехите си в коша за пране. Много родители смятат, че е по-лесно да изпълнят задачата сами, вместо да разчитат на децата си, които са бавни и лесно се разсейват. Но ако това, на което учим децата си сега, оказва влияние върху това кои ще бъдат те след пет до 10 години, очевидно си струва допълнителното време (и търпение), необходимо да ги оставим да се объркат, докато се подобрят в изпълнението на задачата.

2. Как да изразяваме трудните емоции с уважение
Днешната култура на родителство насърчава децата да изразяват чувствата си. Ученето на децата как да се държат и да общуват с уважение е важно умение. И това абсолютно възможно да научи отрано едно дете. Ако последователно преподаваме този урок и го затвърждаваме често, той става част от тъканта на това кои са нашите деца. Също така е наложително ние, възрастните, да моделираме уважителното общуване на трудни емоции, включително нашето собствено разочарование и гняв.

Предлагане на алтернативни начини на децата да изразят разочарованието си (например „Чувствам се много ядосана, когато не мога да отида в парка, когато искам", срещу „Мразя те, ти си най-лошата майка!" ) е конкретен начин, по който може да им помогнете да развият ефективни и уважителни комуникационни умения.

Важно е да научите децата да „използват думите си", вместо да изразяват разочарованието си чрез поведение. Нашата работа като родители е да им помогнем да разберат, че всеки има право нуждите му да бъдат разгледани и че разочарованието е преживяване, с което всички трябва да се научим да живеем. Ранното преподаване на този урок може да помогне за намаляване на часовете, прекарани в спорове, когато децата вярват, че само техните нужди имат значение или техните нужди трябва да имат приоритет пред всички останали.


3. Управление на стреса и толерантност към чувство на неудовлетвореност
Лимбичната система, понякога наричана „емоционалният мозък", е частта от нашия мозък, която отговаря за регулирането на емоциите. Когато се чувстваме в опасност, независимо дали е физическа или емоционална, лимбичната система се активира, подготвяйки ни да се бием или да бягаме.

Тя е отговорна до голяма степен за оцеляването на нашия вид. Да не ти бъде позволено да присъстваш на парти за рожден ден, не е същото ниво на „заплаха" като да бъдеш нападнат от тигър (въпреки че първоначално се задейства същата първична реакция на борба или бягство). Да се научим да регулираме емоциите, да имаме перспектива и да се успокояваме, са важни умения, които помагат на децата (и възрастните) да се чувстват по-контролирани.

Регулирането на емоциите също ни помага да получим по-голям достъп до нашия мислещ мозък. Мислещият мозък обикновено се изключва, когато емоционалният мозък е силно активиран. Така че възпитанието на малките деца как да се самоуспокояват и как да разпознават признаците на стрес е важно. Дори 4-годишните могат да се научат да обръщат внимание на физическите сигнали за стрес, като бъдат обучени да обръщат внимание на дъха си, да отделят известно време на спокойствие, когато се чувстват развълнувани.

4. Стойността на упорит труд и търпение
В днешната култура на незабавно удовлетворение упоритият труд невинаги се признава като нещо ценно, но е от съществено значение за успеха в зряла възраст. Способността да се прилагат постоянни усилия за изпълнение на задача (независимо дали тя е „забавна" или не) е жизненоважно изискване за повечето съвременни работни места. Като се дисциплинираме да следваме, научаваме, че упоритият труд може да доведе до майсторство и че майсторството е дълбоко удовлетворяващо. Децата ни придобиват увереност, докато преминават през съпротивата и се сблъскват с предизвикателства.

Известният експеримент с маршмелоу показва, че децата, способни да забавят удовлетворението си и да толерират чувството на неудовлетвореност, са по-успешни по-късно в живота си от колегите си, търсещи незабавно удовлетворение.

5. Че винаги ще бъдем до тях
Вярно, това само по себе си не е „умение". Но силната връзка с вашето дете поставя основата, за да се чувства безопасно да се насочи към усвояването на уменията, описани по-горе ... и за да остане свързано с вас, докато изследва алтернативни идентичности по време на юношеството по-късно. Родителите оказват значително влияние върху развитието на мозъка на децата си. При оценката на разликите между подрастващите, които са имали близки отношения с родителите си и тези, които не са имали, е установено, че подрастващите, които са склонни към високорисково поведение, са значително по-малко склонни да се ангажират с това, ако имат силна връзка с родителите си.

Колко предизвикателни са тийнейджърските години на вашето дете зависи до голяма степен от това дали го подкрепяте в овладяването на основните житейски умения по-рано в живота. Възпитанието им на значението на упоритата работа, търпението, уважителното общуване, регулирането на емоциите и приноса към по-доброто благо, вероятно ще доведе до по-отговорни тийнейджъри, по-високо самочувствие и по-малко саморазрушително поведение.

Ако не искате децата ви да се превърнат в егоцентрични и търсещи рискове индивиди, тогава по-добре да се заемете да ги възпитавате добре сега. След десет години, когато попаднете на някого от онези родители, които са изрекли предупреждението „Само изчакайте, докато станат тийнейджъри", може да се усмихнете и да отвърнете: „Нямам представа за какво говориш."

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X