Напишете дума/думи за търсене

3 психологически причини, поради които хората изневеряват

Когато някой изневерява, това обикновено няма нищо общо с партньора му, а всичко е свързано с неговата собствена психология.

Да ти сложат рога, е едно от най-лошите чувства на света. Това не само е емоционално изтощително, но прави обичането и доверието отново по-трудно.

Ако някога са ви изневерявали, не е изключено да сте се чудили защо това се е случило.

За щастие, нструкторът по запознанства Сабрина Зохар наскоро обясни психологията зад три от най-често срещаните причини, заради които хората изневеряват.

1. Ниско самочувствие или несигурност
Тъжната реалност е, че много хора изневеряват, за да засилят собственото си крехко его. Според социалния психолог Тереза ​​Е. ДиДонато, която черпи информация от проведено проучване, показва, че 57% от хората използват напомпването на самочувствие като мотивация да изневеряват на партньорите си.

Освен това изневярата помага на несигурните хора да се чувстват утвърдени, достойни, желани и оценени.

2. Ескейпизъм
Бягството от реалността е друга причина неверниците да изневеряват. Според клиничния сексолог и психотерапевт Робърт Вайс прелюбодейците дълбоко в себе си са недоволни от живота си.

Това нещастие ги кара да се замислят какъв би могъл да бъде животът им. Чрез това те изследват потиснатите страни на себе си и тогава започва изневярата.

3. Сила, контрол и тръпката от господството
Може да звучи изчанчено, но някои хора изневеряват, защото имат проблеми с властта и контрола. Да сте в сериозна връзка, може да означава компромис с партньора ви.

И независимо дали се отдавате на неговите нужди, мисли или идеи, вие по същество предавате контрола на друг човек. В очите на прелюбодейците това изглежда като опънато въже, което ограничава достъпа им до свобода.

Тъй като не искат да се откажат от контрола, те отново започват да се държат като необвързани.

„Изневярата е бунтарски начин да се каже на другите, че неверниците все още имат власт и контрол", твърди екипът на Международната психологическа клиника.

Ефектите от изневярата и преодоляването на изневярата
Независимо от причината, изневярата може да ни навреди както психически, така и физически. Според социалния психолог Мадлен А. Фюгер самото подозрение, че партньорът ви изневерява, може да има силни психологически, физически и поведенчески ефекти.
Фюгер съобщава, че потърпевшите изпитват по-високи нива на дистрес, депресия и симптоми на физическо здраве. Освен това жените съобщават за главоболие и нарушен сън, докато мъжете съобщават за по-рисково поведение като прекомерно пиене или приемане на наркотици.

Така че, ако сте имали нещастието да сте станали жертва на изневяра и търсите начини да се справите, ето няколко предложения, които да обмислите.

Според психолога д-р Кати Никърсън едно от най-добрите неща, които може да направите, след като сте били измамени любовно, е да се грижите за себе си. Участвайте в дейности, които ви носят радост и ви помагат да се отпуснете.
След това прекарайте време с любимите си хора. Излезте с приятелите си и направете филмова вечер със семейството си. Прекарването на време с хора, които ви носят радост, ще ви помогне по-добре да се излекувате, твърди Никърсън.

Винаги хвърляйте ръкавица на негативните мисли, които имате, и записвайте чувствата си в дневник. Работата с емоциите ви и освобождаването от негативните мисли е от решаващо значение за повишаване на вашето самочувствие.

Да бъдеш жертва на изневяра, е трудно, но като разберете защо се е случило и намерите начини да се излекувате, може постепенно да преодолеете главоболието си и да намерите края на това терзание.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X