Напишете дума/думи за търсене

5 основни причини за изневяра

Преживяването на изневяра е уникален вид болка. Когато човекът, на когото сте вярвали най-много на света, наруши това доверие, може да е трудно да разберете кой път е правилен и как да продължите напред.

Когато се опитвате да преживеете изневяра, може да се борите с решението да останете във връзката или да продължите. Това може да бъде огромен избор, особено ако имате деца и особено след такова силно разбиване на сърце.

Кои са 5-те основни причини, поради които хората изневеряват?

1. Изневеряват, защото са ядосани или искат отмъщение
Гневът и отмъщението са чести причини за изневяра. Единият партньор се чувства пренебрегнат или игнориран и излага гнева си, като се ангажира повече с трети индивид или се забавлява с приятели често навън.
Това дава на изневеряващия съпруг или партньор усещането, че е възстановил чувството за равновесие във връзката, след като се е чувствал пренебрегнат или унизен.

Хората, които изневеряват, често търсят да получат чувство за контрол, когато се усещат обезсилени, безпомощни или колебливи във връзката си.
Излагайки интимно гнева си, изневеряващият партньор по същество проявява желание за отмъщение, разсейвайки собствения си усещан или несъзнателен срам и унижение върху нищо неподозираща половинка партньор като игра на емоционален горещ картоф.

2. Защото са несигурни
Не е изненадващо, че ниското самочувствие е типична част от това защо хората изневеряват. Когато някой се чувства невидим за партньора си или се чувства неуверен в себе си, привлекателността на вниманието от друг човек може да бъде голям химически тласък за мозъка.

С навлизането на социалните медии и приложения стана по-лесно бързо да привлечете вниманието на околните или да се отдадете на фантазията как може да изглежда животът с трети човек.

3. Поради страх от недостиг
Страхът от недостиг също може да бъде фактор защо хората изневеряват. Ако интимността или вниманието са редки или несъществуващи в една връзка, това може да изрита партньора в базиран на страх режим на оцеляване, копнеж за физическо докосване и връзка.

Разбира се, това не извинява изневярата, но желанието за връзка е преобладаващо във всички хора. Като вид ние сме твърдо свързани за връзка.
Когато усещането ни за връзка с основния партньор е компрометирано, колкото и действително или въображаемо да е, някои от нас започват яростна самозащита.

Това може да включва осигуряване на интимност извън връзката, ако основните им романтични отношения не успяват да са адекватни в тази сфера.
Примитивна стратегия за оцеляване като тази може да подмами дори и най-сложните мозъци към моментна грешка в преценката, подвеждайки партньора.

4. Хората изневеряват от скука
В книгата си „Състоянието на нещата: преосмисляне на изневярата" Естер Перел отбеляза, че изневярата може да е реакция на скуката на ежедневието. Перел твърди, че изневярата често може да бъде в услуга на търсене на себе си.

Често подхранвана от срам, гняв или страх, скуката, която преминава в изневяра, обикновено е съчетана с неадекватна комуникация в една връзка.

5. Искат да изпитат забранения плод
Привличането на табу към забраненото също може да бъде част от причината, поради която хората изневеряват. За някои вълнението е трудно да се постигне, освен ако няма елемент на нарушаване на правилата.

Когато нещо е забранено, като партньор извън вашата
връзка, съблазънта може да предизвика тласък на възбуда, който е в съответствие с чувството за сила и удовлетворението да се измъкнете с нещо. С други думи, тайните могат да бъдат привлекателни.

И още

Според проучване от 2018 г. 20 до 25 процента от мъжете и 10 до 15 процента от жените съобщават, че са имали интимни отношения с някой друг, различен от съпруга, докато са били женени.

Въздействието на изневярата може да бъде доживотно за предаден партньор, деца, разширено семейство и дори лицето, което е изневерило, и партньора в аферата.
Когато обмисляте как да продължите напред след изневярата, от решаващо значение е да проучите личните въздействия на една афера и средата, довели до нея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X