Напишете дума/думи за търсене

Петте храни, които ни подмладяват, според д-р Ригов

Какво ли не са готови да сложат на трапезата си и жени, и мъже, за да изглеждат свежи и примерно с 10 години по-млади. Защото външната красота и младеенето осигуряват самочувствие и позитивно настроение. Невинаги обаче те са свързани с добро състояние на вътрешната среда на организма, твърди д-р Митко Ригов. Специалистът по хранене и диететика е началник на „Болнично хранене“ в столичната университетска Александровска болница.

Д-р Митко Ригов, водещ наш специалист по хранене и диететика
Д-р Митко Ригов, водещ наш специалист по хранене и диететика
Според диетолога храните, които биха ни помогнали да се чувстваме жизнени и красиви, а тялото ни да работи на високи енергийни нива, са съдържащите пълноценни белтъчини, добри мазнини, полизахариди, витамини, микроелементи и немаловажните антиоксиданти, предпазващи ни от външните въздействия.

А ето и петте храни, посочени от д-р Ригов, които имат благоприятно въздействие върху тялото ни и задържат младостта:

1. Рибата и морските храни

В тях се наблюдава добро съотношение на пълноценен белтък с полиненаситени омега-3 мастни киселини. Ако ги консумираме, набавяме си също цинк, фосфор, желязо, калций и важна група микро- и макроелементи. Всички те протектират съдовете, от което зависи в какво състояние ще е организмът ни. Само ако съдовете са здрави, се осигурява добра циркулация на кръв, тя достига всички органи и системи, включително и до кожата, тъй като така им се доставя необходимият кислород, нужен за всички жизнени процеси.

Не на последно място, цинкът в морските дарове е залог на мъжката сила. А когато половата система функционира отлично, това значи и добро общо здраве.

2. Зеленчуците

В първата подгрупа са зелените зеленчуци като спанак, броколи, салати, магданоз и подправките. Съдържат много антиоксиданти, които пазят тялото от атакуващите го свободни радикали. А те са сред основните причинители на по-бързото стареене. Богати са на микро- и маркоелементи, органични киселини, целулоза, витамин С.

Във втората подгрупа са червените зеленчуци като моркови, чушки, домати, които ни осигуряват каротин, витамин С и още антиоксиданти с пряко отношение пак към общото здраве (както и към добрата мъжка полова функция). Д-р Ригов съветва да си приготвяме фрешове от зеленчуци, защото имат стимулиращ ефект, подпомагат кръвотворенето, което е в основата на жизнеността и младостта. А когато има енергия, всички органи работят добре.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X