Напишете дума/думи за търсене

Очният преглед е много важен и за най-малките

Повечето от нас са отишли на очен лекар едва, когато вече са ходили на училище. Тази практика от миналото обаче днес се отрича от специалистите, които твърдят, че прегледите на очите трябва да започнат много по-рано, защото така по-лесно и бързо могат да се предотвратят проблеми.

На някои бебета им се налага да бъдат заведени на очен лекар още в първите дни и седмици от раждането, заради запушване на слъзен канал или възпаление на очите.

Когато говорим за профилактичен очен преглед обаче специалистите дават като желателна възраст на детето между 6 и 12 навършени месеца. Много от майките пренебрегват това, скептично настроени, защото смятат, че няма как дете, което още не може да разпознава цифрите да бъде подложено на стандартния очен преглед. Естествено, прегледите за малките са различни.

Какво се следи?

Повечето от тях се правят със специални апарати (авторефрактометри), които могат дори от разстояние (без да се допират до очите на бебето) да отчетат дали има нарушения в зрението. Добрите доктори, разбира се, не се доверяват само на апаратите - при най-малките се следи способността им да следят движение с очи, да задържат погледа си, дали не “въртят очи” и дали нямат признаци на кривогледство.

При по-големите деца се прави подобен преглед като за възрастни, но вместо цифри им се показват картинки. Като детето не е нужно да ги назовава, а просто да покаже на шаблон кое от нарисуваните неща, в момента е на светещото пано.

Трябва да знаете също, че дори и да се открие проблем, при малките деца той може много бързо да се коригира. И това не винаги става с очила. Ако все пак лекарят изпише очила, не се притеснявайте, че обричате детето си да ги носи за цял живот. Напротив при децата от 1-6 години може да се коригира проблем понякога за по-малко от половин година и след това спокойно да забравите за очилата.

Помислете и за слънчевите очила

Очилата със слънцезащитни стъкла не са просто мода за бебета, а съвсем необходими. Най-малките трябва да носят такива не само през горещите летни месеци, но и през дните с ярко слънце през другите сезони.

Ясно е, че детските очи са по-чувствителни, затова е задължително да ги предпазваме от вредните ултравиолетови лъчи. Правилата, които важат при избора за слънчеви очила за малчуганите са същите, които са и за възрастните – да не се купуват от сергия на плажа, да не са прекалено евтини и по-възможност да се закупят от оптика и да имат сертификат за UV защита.

----

А вие как сте?

Ако вие самите страдате от късогледство, мързеливо око или астигматизъм, изобщо не се колебайте дали да водите детето си на прегледи още от малко, защото някои очни проблеми са наследствени.

---

Имайте предвид

Малките деца все още не са си изградили представа как трябва да виждат, затова те не могат да ви дадат сигнал, ако нещо не е наред със зрението им. Затова единственият начин да разберете дали наистина виждат добре са ежегодните прегледи.

---

Важно!

Имайте предвид, че за недоносените деца е задължително да бъдат заведени на очен лекар още преди навършване на годинка, защото при тях рискът от очни проблеми е по-висок.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X