Напишете дума/думи за търсене

Ефикасни рецепти за възстановяване на здравето след антибиотици

Няма съвременен човек, който да не е наясно какво представляват антибиотиците – лекарствата, спасили от смърт милиони хора. Преди да бъдат открити, се е умирало от леки инфекции или простудни заболявания. Напоследък обаче много хора, включително и лекари, възприемат антибиотиците като панацея за всички болести – защото те много бързо убиват инфекцията и значително съкращават срока за лечение. Привидно настъпва оздравяване, но се нанасят вреди на целия организъм.

Работата е там, че когато антибиотици се приемат често, дори в случаите, когато може да се мине и без тях, болестотворните бактерии започват бързо да мутират и да се приспособяват към новите условия. Някои от тях дори така се преобразуват, че започват да се хранят със същите тези антибиотици. Известно е, че в организма ни живеят и милиарди полезни бактерии – тези, които формират имунитета. А само имунитетът може да ни помогне да оцелеем в екстремни условия и да се справим с множество опасни заболявания. Повече от 70% от тези „добри” микроорганизми” се намират в червата ни. От тяхната жизненост зависи здравето и животът ни. Когато антибиотиците попаднат в организма, те убиват всички бактерии наред, а полезната флора загива дори по-бързо от болестотворните микроби.

Работата на стомаха рязко се нарушава – например, непропорционално нараства количеството на чревните дрожди и гъбичките излизат от стените на червата, попадат в кръвта, а от там и в другите органи и системи. Клетките на имунната система започват да се борят с гъбичките, те се съпротивляват, в резултат на което се отделят вещества, които въздействат негативно на целия организъм. Появяват се алергии, които допълнително отслабват имунната система. Резултатът е набор от хронични заболявания, в това число и автоимунни.

Разбира се, антибиотиците са открити не за да навредят, а за да спасят човечеството. Фармацевтите откриват нови форми, тъй като микроорганизмите стават все по-устойчиви. И правило номер едно е да не се предписват нови, сложни препарати, ако с инфекцията може да се справи просто лекарство. За съжаление то често се нарушава не само от лекарите, но и от пациентите, които се самолекуват с антибиотици – уж за по-сигурно. Всички знаем, че не могат да унищожават вируси, но много хора ги гълтат едва ли не профилактично срещу грип.

Поправете щетите
Има заболявания и ситуации, когато антибиотиците са жизнено необходими: при тежки травми, операции, остри инфекции, възпаления. След приема на тези лекарства, често възникват нарушения в храносмилането, загуба на апетит, непоносимост към някои храни. Млечнокиселите бактерии са загинали, затова процесът на храносмилане се влошава. Много хора се измъчват от подут стомах и метеоризъм.

За да възвърнете нормалната дейност на стомаха, е добре няколко дни поред да консумирате кисело мляко и билкови чайове. Ето една проста, но ефикасна рецепта:

Смесете еднолитров буркан 500 грама кисело мляко с две ситно нарязани скилидки чесън и същото количество лук. Добавете магданоз или копър (3 – 4 стръка), лайка и жълт кантарион (по 1 ч.л.) – пресни или сухи. Досипете гореща вода до ръба на буркана и запарете за 20 минути. След това прецедете и пийте по 1 – 2 чаши всеки ден (в зависимост от телесната маса).

Добър вариант е на вечеря се изяждат 1 – 2 скилидки чесън, но старателно счукани със зехтин, за да не дразнят стомаха. Чудесно действа и прополисът, разтворен във вода, който може да се дава дори на малки деца – от 6 месеца до една година – по 1- 2 капки, от 1 до 3 години – по 3 капки, от 3 до 7 години – по 7 капки, по-големи деца и тийнейджъри – 10 капки. Възрастните могат да приемат по 20 – 30 капки по два пъти дневно, преди хранене.

Чай за възстановяване на чревната флора: жълт кантарион (1 ч.л.), градински чай (половин чаена лъжица), вратига (0,3 ч.л.). Билките се заливат с 1 чаша кипяща вода и се запарват за 2 часа. Пийте през целия ден преди хранене, на малки глътки.

Важно!
Идеален лек срещу остатъчните отрицателни ефекти на антибиотиците е киселото мляко – най-добре био, с кратък срок на годност.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X