Напишете дума/думи за търсене

Без едно мога, с едно – не, или как алкохолът си взема своето

Пак сте в онази фаза, в която все нещо не ви достига, за да успокоите нервите си или да заспите като бебе. Спиртното дяволче ви прошепва в ухото, че едно малко ще ви дойде добре. Наистина, става ви приятно и след половин час вече сте запратили още една доза алкохол в тялото си. Така, без да се усетите, вече сте на път да се сдобиете със заветния махмурлук, който ще тревожи не само следващия ви ден, но и съня, предвещаващ утрото.

Не разбивайте половото „равенство” и мартинито в един шейкър
Може и да живеем в уж уравновесен свят, в който мъжете и жените са равни, но нека не се залъгваме. Женското тяло разгражда по-бавно алкохола. Това е така, защото ние имаме по-ниски нива на алкохолдехидрогеназа - ензима, който преработва алкохола в черния ни дроб. Явно авторът на спиртния слоугън „Пияна жена, весел креват” е бил голям мазохист. Едва ли е много възбуждащо да държиш легена пред устата на повръщащата си любима, докато се опитваш да правиш секс.

Аз съм Джони, ида от бъчвица да ви кажа: „Неспокойна нощ, дечица!”

Повечкото напитки ни правят да изглеждаме зле. Уморените очи, лошата кожа и качването на килограми са от малките бонуси на пиетата за приспиване. Когато прекалим с алкохола, сънят ни стана необуздано неспокоен. Събуждаме се често от топли вълни или от натрапчива жажда, причинена от дехидратация на тялото ни. Кожата ни е ограбена от липсата на някои жизнени витамини. Затова, когато се погледнем в огледалото на заранта, не сме особено доволни от алкохолния си гримьор.

Алкохолът като анатомия

Мозък
Алкохолът забавя работата на мозъка. Променя химията в него и увеличава риска от депресия и безпокойство. Якото наливане в продължение на години може да увреди паметта в дългосрочен план.

Стомах и черва
Алкохолът дразни стомаха, а предозирането с напитки може да ви причини гадене, замайване, а понякога и диария. Той е и причина за Синдрома на раздразнените черва. В дългосрочен план големите количества спиртни напитки покачват риска от стомашен карцином.

Черен дроб
Не е изключено редовното пиене да ви сдобие с чернодробно заболяване. Ракът на този особено важен орган е един от двата, които директно се свързват с алкохола. Когато половинките ни са пили, черният им дроб не произвежда достатъчно витамин А. Той е необходим за производството на сперма.

Репродуктивност и гърди
Алкохолът е виновен понякога и за проблеми с фертилността ни. Дори малки количества може да забъркат в неприятности менструалния ни цикъл и да намалят шанса ни за зачеване. Той оказва влияние и върху нивата на тестостерон при мъжлетата ни, а спермата променя структурата и качеството си, а плувците стават бавни. Учените смятат, че прекомерната употреба на алкохол увеличава риска от развитие на рак на гърдата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X