Напишете дума/думи за търсене

Кръвен тест би могъл да засича карцином преди появата на симптоми

Нова компания, финансирана със 100 милиона долара от Бил Гейтс и Джеф Безос, разработва метод, който разработва лесен кръвен тест, който би могъл да засича рак преди появата на каквито и да било симптоми.

Фирмата Grail, основана от компанията за ДНК секвениране Illumina, има за цел да създаде технология за откриване на всякакви видове рак - от рак на гърдата и белите дробове до рак на простатата, единствено чрез кръвен тест на здрави хора. Идеята е признаците за злокачествено заболяване да се идентифицират преди появата на симптоми или тумори и така да се спасяват човешки животи.

Вече са постигнати успехи при създаването на кръвни тестове, които засичат повторно образуване на тумори или проследяват развитието на рака, но откриването на признаци за рак у здрави хора би било постижение с изключителна значимост. Технологията, позната като “течна биопсия” ще засича фрагменти от ДНК, които показват наличие на рак в кръвта. Няколко екипа, включително екипи от Института за ракови изследвания в Манчестър и Лестърския университет във Великобритания, работят върху подобни методи.

Ранното засичане на рак има и негативни страни. Някои ракови процеси никога не се развиват в животозастрашаващи състояния, но лечението им може да има токсични странични ефекти. Джей Флатли, изпълнителен директор на Illumina, посочва обаче, че Grail ще намери решение на този проблем, като секвенира ДНК на между 30 хиляди и 50 хиляди души и проследи развитието на раковите процеси за дълги периоди от време, за да направи теста точен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X