Напишете дума/думи за търсене

Плюсове и минуси на вегетарианството

Какво е вегетарианството – начин на живот, диета или мода? Полезно ли е, или е вредно? Едва ли на тези въпроси може да се даде еднозначен отговор, но малко повече информация никога не е излишна.

Произходът на думата вегетарианство може да се проследи от латинското vegetus, което означава бодър, свеж, жив, и от английското vegetable – растителен. Има различни причини, които го правят предпочитан хранителен режим – за някои това е състраданието към животните, за други – желанието да отслабнат, за трети – начин да променят себе си и живота си. Различават се няколко типа. При лакто-ово-вегетарианството не се консумира месо, но са разрешени риба, млечни продукти, яйца и мед. Лакто-вегетарианците не употребяват яйца. При ово-вегетарианството може да се консумират яйца и мед, но са забранени млечните продукти. При веганството са строго ограничени всички продукти от животински произход – месо, риба, морски дарове, млечни продукти, яйца, мед.

Главните минуси

Един от най-разпространените проблеми на вегетарианското меню е дефицитът на протеини – тъй като растителните протеини са непълноценни по своя състав и не се усвояват добре от организма. Недостигът на протеини може да доведе до влошаване на дейността на имунната, ендокринната и репродуктивната система, както и до нарушено кръвообращение. Някои вегетарианци решават този проблем чрез консумацията на повишено количество бобови храни и ядки.

Още един риск на вегетарианството е дефицитът на желязо, който е особено опасен при бременните, кърмещите или планиращите бременност жени, както и при тези с обилна менструация. Разбира се, той може да бъде избегнат с внимателно подбрано меню. Източници на желязо са елдата, фасулът, грахът, шоколадът, гъбите, боровинките, овесените ядки, ябълките и др.

Без съмнение тук трябва да се спомене и финансовият момент. Вегетарианското хранене изисква разнообразие, а цените на качествените свежи плодове и зеленчуци не отстъпват на тези на месото и рибата.

Основните плюсове

Главното преимущество на вегетарианството на първо място е, че в повечето случаи то е съзнателен избор, продиктуван от грижата за собственото здраве. Хората, които се отнасят отговорно към храната, се отнасят така и към целия си начин на живот. Те обикновено подбират полезни продукти и не злоупотребяват с цигари и алкохол. Според Американската диетологична организация, вегетарианството е един от начините за профилактика на атеросклероза, хипертония, някои форми на рак, диабет и други заболявания – при условие, че се приемат допълнително витамини и минерали. Според лекарите най-разумният тип вегетарианство е това, при което се употребяват млечни продукти и яйца. Така организмът не страда от дефицит на полезни вещества и същевременно се предпазва от редица заболявания.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X