Напишете дума/думи за търсене

Липсва ли ни витамин D

Може би никога не сте си задавали този въпрос. Сигурно смятате, че се храните пълноценно и се разхождате достатъчно на слънце, така че тялото ви да набави нужните количества от този витамин. А може би не.

Лабораторните изследвания са единственият сигурен начин за установяване на този факт, но понякога и организмът може да подскаже за липсата на витамин D.

Знаете си силите във фитнеса и сте наясно с какво натоварване може да се справят бицепсите ви по принцип. Но от известно време не ги чувствате във форма. Може да се дължи на временно неразположение или пролетна умора, а може и да е сигнал за дефицит на витамин D.

Възможно е лошото ви настроение да не е само плод на предменструалния синдром. В известна степен за това може да е виновно и недостатъчното количество на D-то в организма.

Ако често ви се доспива през деня и с мъка вдигате глава от възглавницата сутрин, вероятно това е заради прекараните екстра часове в офиса или късното лягане в леглото. Не е изключено обаче липсата на витамина също да има отношение към проблема.

Той може да е отговорен и за трудното изкачване по стълбите, които обикновено взимате с лекота и на бегом, за силната чувствителност към болка, за чупливостта на костите и дори за повишеното кръвно налягане.

Не бързайте обаче да посягате към витаминозните добавки на своя глава. Консултирайте се с лекаря си и направете нужните изследвания. А междувременно включете в менюто си богати на витамин D храни – риба, яйца, сирене, телешки дроб, гъби. И се разхождайте на слънце.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X