Напишете дума/думи за търсене

Митове за здравословните храни

Мит 6: По-добре сухари и крекери, отколкото хляб

Развенчаването на този мит е в полза на любителите на хляба: обикновено сухарите и крекерите, които се продават в магазините, съдържат повече мазнини и калории от хляба.

Мит 7: Полза от рибата за мозъка

Славата на рибата идва след откритието на немски лекари, че в човешкия мозък има фосфор, който му помага да работи по-добре. В последствие е установено, че мозъкът не се нуждае от фосфор, за да функционира. Но дори и ако по друг повод да имате нужда да увеличите количеството на фосфор в организма си, рибата не е единственият източник. Фосфор се съдържа още в зеленчуците и млякото.

Мит 8: Растителните масла не предизвикват напълняване

Независимо от произхода си, маслата съдържат 98% мазнини. Плюсът на растителните масла е не ниската калоричност, а способността им да се борят с риска от атеросклероза.

Мит 9: Печеният картофен чипс е по-безвреден от пържения

Както съобщават рекламите, печените чипсове съдържат по-малко мазнини и консерванти, които ги прави безвредно удоволствие. Реално обаче това не е нищо повече от маркетингов трик. Диетолозите съветват, ако все пак държим на чипса, да подбираме тези, които са оформени на по-големи и дебели парчета, тъй като при тях площта за съприкосновение с мазнината е по-малка, отколкото при малките тънки чипсове.

Мит 10: От захарта се пълнее

Хоратат трупат килограми не защото пият кафе със захар, а тъй като консумират много храна и се движат малко. Захарта е въглехидрат като всички останали, така че не влияе повече на теглото. Повече наднормено тегло трупат хората, които обичат по-мазни храни.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X