Напишете дума/думи за търсене

д-р Атанас Михайлов: Отварите са тайното оръжие на здравето

Бабини зъби за олимпийци

Д-р Михайлов препоръчва да пием отвара от тайното оръжие на българските тежкоатлети – билката бабини зъби, която дава много енергия. Цветът на магарешкия трън също помага. И да не забравяме бъз и коприва. Преди прелитането на юг птиците се хранят с плодовете на нашия бъз. И цветът му действа тонизиращо. Освен това хармонизира половите хормони - пази от яйчникови кисти жените и повишава тестостерона на мъжете. Запарката от бъзов цвят се прави като се слагат 1-2 ч. л. от цвета в чаша вряла вода за 5 минути. Добавя се мед и лимонов сок и се пие. Копривата може да се яде на супа, каша, запарена или добавена в салата. Тя е № 1 в борбата с анемията, която е равнозначна на отпадналост, слабост, лесна умора.

Вместо мултивитамини – бирена мая

Най-добрият комплекс от витамини е бирената мая. Полезно е да се приема и витамин С на прах - по 1-2 г дневно. Може да се прибавя в чай, сок, лимонов сок. Витамин В 6 е важен за жените. Прием от 2 х 25 мг на ден предпазва от ПМС. На мъжете помага при проблем с простатата.

Още няколко бързи и лесни съвети:

- Прекарвайте 1 час на открито всеки ден. Дневната светлина стимулира епифизата и помага да се ликвидира депресивното състояние.

- Движете се, защото движението балансира хормоните, ободрява, подобрява съня.

- Здравословното хранене е всесезонна грижа, но е особено важно напролет.

Според световноизвестния кардиохирург проф. Кристиан Барнард яжте:

- месо най-много 2 пъти в седмицата;

- поне веднъж риба - сардина, херинга, тон, паламуд, цаца;

- ряпа, моркови, зеле, гулия, да няма ден без ябълка;

- задължително 3-5 пъти седмично овесени ядки - 2-3 с. л. + 1 с. л. пшеничени трици + топла вода 40- 55°С. Оставете ги 30-60 мин. Да омекнат. Може да се добавят - мед, смлени ядки, стафиди, сушени плодове.

4. Спете 7-8 ч. на денонощие.

Как да подобрим съня си

Натопете краката си в леген с хладка вода - 37 °С и долейте гореща така, че да достигне до 40-45° С, за 15 минути. Процедурата има антиспастичен ефект, подобрява кръвообращението на всички нива. Може да се прилага винаги при всякакви спазми - главоболие, мускулни схващания, различни панически пристъпи, повръщане, разстройство, болезнена менструация, стенокардни пристъпи.

Друга идея е млечната закуска, тъй като съдържа аминокиселината тирозин, субстрат за мелатонина (хормон на съня). Затова хапвайте 40-50 г извара, кашкавал, чаша мляко всеки ден. И ароматната възглавница помага. Сложете 100-200 г комунига или лавандула в торбичка от хасе до главата за спокоен сън.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X