Напишете дума/думи за търсене

Летни болести: от какво да се пазим в жегите - втора част

Слънцето, свежият въздух, витамините в пресните плодове и зеленчуци обикновено се свързват със здраве и ваканционно настроение. Но през това време от годината възниква и рискът от сезонни заболявания. В няколко поредни броя ще ви разкажем кои са основните от тях и как да се погрижите здравето си в топлите месеци.

Сърдечни проблеми

Горещото време, на което плажуващите се радват, може да представлява сериозна опасност за хората с хипертония. Колебанията в температурата и резките промени във времето може да причинят мигрена, скокове в кръвното налягане или по-сериозни последствия. Като цяло, хората със сърдечносъдови проблеми понасят трудно летните жеги. Високата температура на въздуха крие риск от задух, замъглено зрение, болка в гърдите. През летните месеци е по-голяма вероятността от загуба на съзнание. Ако ви се налага да се возите в градския транспорт, непременно носете в себе си бутилка вода – в горещината организмът лесно се дехидратира, а това води до падане на кръвното, сгъстяване на кръвта, образуване на тромби, ускорено сърцебиене. Опитвайте се да избягвате прякото излагане под слънчевите лъчи и непременно носете шапка. Ако усетите тремор, сърцебиене, виене на свят, главоболие, задушаване – незабавно се обадете на бърза помощ.

Алергия и астма

Цъфтежа на растенията и изобилието от аромати на цветя, дървета и храсти невинаги е повод за положителни емоции. Симптомите на алергията към цветен прашец са сълзене на очите, сърбеж в носа, хрема. Понякога дори силните лекарства (антихистамини) не са в състояние да излекуват алергията и да премахнат напълно неприятните усещания.

Цъфтящите растения (както сред природата, така и в града) крият опасност от пристъпи на бронхиална астма. Дългоочакваната отпуска може да се превърне в кошмар, тъй като астмата изисква ред ограничения – от каране на колело до къпане в морето, тъй като всяка физическа активност е противопоказна за страдащите от астма в опасния летен период.

Стремежът за получаване на секси загар също може да доведе до алергична реакция. Фотодерматитът е опасно заболяване, при което всеки контакт със слънцето предизвиква обриви, възпаления и други неприятни кожни реакции. Затова използвайте козметика с висок UV фактор и ако усетите дискомфорт, веднага прекратете прякото излагане на слънце.

към първа част

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X