Напишете дума/думи за търсене

5 причини, които може да нарушат менструалния цикъл

Понякога цикълът ни се „държи” като полудял – няма го никакъв или идва няколко пъти месечно. Ако не става дума за бременност, не бързайте да се тревожите за хормоните си: има всекидневни дейности, които може би му влияят.

Сериозен стрес
Вероятно сте чували, че стресът може да спре менструацията. Добрата новина е, че тук не влизат всекидневните ни проблеми – грижи в работата, крайни срокове, задръствания. Става дума за по-травмиращи фактори – тежко заболяване, смърт на близък човек, развод, загуба на работа. Когато сме съсредоточени върху подобно негативно изживяване (без значение дали става дума за нападение от тигър, или невъзможност да платим поредната вноска по ипотеката си), тялото и мозъкът ни прекратяват синтеза на хормоните, необходими за овулация, за да не се допусне размножаване в неблагоприятни условия. Както виждате, всичко в природата е устроено доста разумно.

Интензивни тренировки
Изтощаващите занимания във фитнеса може да поставят менструацията ни в режим „пауза”. Излишъкът от физическа активност е сериозен стресов фактор, на който организмът реагира отново със спиране на производството на хормони. За да бъде овулацията редовна, в тялото на жената трябва да има и определено количество мастна тъкан – от която обикновено се опитваме да се освободим в спортната зала.

Алкохол
Знаете ли, че две-три партита с обилна консумация на алкохол може да доведат до нарушаване на цикъла? Лекарите предупреждават, че спиртните напитки, дори в количества, безвредни за черния дроб, може да предизвикат нарушения в менструацията. Трудно е да се определи какво количество алкохол е безопасно,тъй като това зависи от индивидуалните особености на организма.

Плаващ работен график
Колкото по-гъвкав е работният ви график, толкова по-малко стабилен може да е цикълът ви. Жените, работещи на смени (ту през деня, ту през нощта), се оплакват от редуване на твърде кратки с твърде дълги цикли. Изводът е, че биологичният ритъм определя менструалния цикъл.

Инфекции
Инфекциозните заболявания сами по себе си не нарушават цикъла на хормонално ниво. Но са в състояние да предизвикат отделяне на кръв, сходно с менструалното. Ще ги различите по следите симптоми: кръвотеченията, предизвикани от инфекции, са съпроводени от болезнено уриниране, болки в долната част на корема, гадене, треска и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X