Напишете дума/думи за търсене

Безсънието води до наднормено тегло

Понякога, дори когато не сме излизали навън с приятели и не сме стояли до късно, пак ни се случва да не спим почти цяла нощ. Притеснения, тревоги и стрес най-често са причина за това будуване. То обаче съвсем не е безопасно за организма.

Американски учени алармират, че дори само една безсънна нощ се отразява на тялото ни като цели шест месеца ядене на пица и хамбургери. Изследването е на екип от калифорнийската болница Cedars-Sinai. Учените са открили, че лишаването от сън се отразява върху организма като много калоричното хранене – а именно като влияе върху секрецията на инсулин.
„Когато чувствителността на организма към инсулина намалява, ние произвеждаме все повече и повече, за да се поддържат нивата на кръвната захар в норма – обяснява ръководителят на екипа, провел проучването. – Но така в един момент се развива инсулиновата резистентност, която е предвестник на диабет.“

Стресът ни кара да се запасяваме

Освен това учените са констатирали, че хората, лишени от пълноценна почивка, изпитват много повече глад за по-мазни и по-калорични храни. Екипът е категоричен, че особено когато безсънието стане хронично, се стига до промени в активността на мозъка, които ни карат да сме непрекъснато гладни.
Причината е, че когато не си почиваме, организмът влиза в режим като при рискова ситуация и се опитва да се запази за всеки случай. По време на стрес се активира функция за защита и подсъзнателно трупаме много повече мазнини, отколкото в нормално състояние.

В малки дози - полезен, във високи – вреден

Причината за това са завишените нива на кортизол. Този хормон дори е полезен за тялото, тъй като влияе върху сърдечносъдовата система и поддържа кръвното налягаме в норма. При свръхсекреция обаче от полезен става вреден. Това се случва най-вече в периоди на физически и емоционален стрес, затова и кортизолът често е наричан хормон на стреса. Завишените му нива забавят метаболизма и повишат нивото на кръвната захар. Така на практика, дори без да има прием на много калории, се трупат килограми.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X