Напишете дума/думи за търсене

Мадона и Гуинет поддържат форма с тази диета

Сред феновете на макробиотичното хранене са холивудските величия Мадона и Гуинет Полтроу. Автор на диетата е японецът Джордж Ошава. В основата на менюто, според него, трябва да е равновесието между ин – успокояваща и охлаждаща енергия, и ян – ободряваща и сгряваща. Този баланс позволява да живеем в хармония със самите себе си и с външния свят.

Баланс между ин и ян храни

Според последователите на макробиотичното хранене всички продукти носят двата типа енергия, ин и ян, в различни пропорции. Има и някои храни, които са пълни само с ин или само с ян енергия – тяхната консумация в чист вид не се препоръчва. Сред продуктите ин са захар, патладжани, картофи, сметана, масло, боб, домати, краставици, гъби, рафинирани зърна. Продуктите ян са месо, яйца, сол, моркови, женшен, тиква, хайвер.

Пропорции

Доктор Ошава препоръчва следните пропорции в менюто: около 40% - 50% зърнени култури, 30% зеленчуци, 10-20% месо (най-вече риба и морски дарове), 10% супи (супите може да бъдат всякакви – зеленчукови, месни, рибни, но приоритет има мисо супата). Минусът на този режим на хранене очевидно е липсата в менюто на плодове, които са важен източник на витамини и минерали.

Биопродукти

Диетата препоръчва от менюто да се изключат всички храни, които съдържат пестициди, консерванти, ароматизатори и всякаква химия. Най-добре е да се консумират сезонни продукти, които са отглеждани в радиус не повече от 300 км от мястото на живеене.

Задължително е да се храните само когато изпитвате глад

Храната дава на тялото ни енергията, необходима за живот – тя не бива да изпълнява ролята на антидепресант или награда. Автоматичното хранене е строго забранено. За закуска, обяд и вечеря е нужно да отделяте поне по 30 мин, да се храните бавно и да дъвчете внимателно.

Вода

Според макробиотичната диета, при правилно хранене – много зеленчуци, малко месо и захар – тялото получава достатъчно вода. Затова не е необходимо да се консумира повече от 1–1,5 л вода дневно. Препоръчва се течностите да са във вид на вода и билкови чайове.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X