Напишете дума/думи за търсене

Хипохондрия - мислите за болести разболяват реално

Ако постоянно си мислите, че ви грози болест и усещате симптомите на едно или друго заболяване, значи имате хипохондрия.

Днес обикновено наричаме хипохондрици прекалено мнителните относно здравето си хора. Но ако говорим сериозно, това е реално заболяване, изискващо професионално лечение. Проблемът е, че внушението може да доведе до физически признаци на болестта, от която човек първоначално си въобразява, че е болен. Затова при първите признаци на хипохондрия се опитайте да изгоните мислите за болести от главата си. Ако не успеете, потърсете лекарска помощ, преди да сте увредили тялото си физически.

Симптомите

Преувеличена загриженост за собственото здраве. Силната тревога се провокира от изкривено възприемане на физиологичните процеси в тялото.

Ирационален страх, свързан със заплаха за здравето. Например човек си мисли, че може да се зарази от хепатит в транспорта или на други обществени места, или пък че ще „хване” СПИН, докато му взимат кръв за изследвания. Така се появява и страхът от излизане заради обстоятелствата, които увеличават риска от разболяване.

Погълнатост от заболяванията. Хипохондрикът е напълно съсредоточен върху симптомите, последствията и лечението на несъществуващата болест.

Придирчиво отношение към тялото. Човек постоянно следи за температурата, пулса, нивото на кръвната захар, холестерола и други показатели.

Бягство. Хипохондриците се стараят на всяка цена да избягват обстоятелствата и ситуациите, които може да предизвикат обостряне на болестта.

Как да се справите

Тъй като корените на проблема са в психиката, лечението на болния от хипохондрия трябва да е от психолог или психотерапевт. Само специалист може да открие истинската причина, която е индивидуална за всеки конкретен случай. Работата с психолог ще помогне за постепенно откриване на алтернативни начини и за общуване с околните и със себе си, за повишаване на самооценката и увереността в собствените сили.

-----

Един от известните хипохондрици е режисьорът Уди Алън. Веднъж хипохондрията го спасява от натравяне, тъй като в безпокойството за здравето си той отказва да яде пица по време на снимки. Останалите членове на екипа, които не последват примера на режисьора, получават сериозно хранително разстройство.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X