Напишете дума/думи за търсене

Кога се проявява херпесният вирус

Усещаме парене, сърбеж или болка по устните, по ноздрите или друга част на лицето и съвсем скоро избива обрив от различни по големина мехури. Сдобили сме се с херпес. Около 90% от населението на Земята са носители на причинителя на herpes simpleks (обикновения херпес), който няколко пъти годишно предизвиква проява при 25% от заразените.

Херпесният вирус прониква през лигавиците и кожата, попада в лимфните пътища и чрез кръвта се разпространява в организма. Заразяването става още в майчината утроба, ако бременната предварително е носела заразата. Предаването на вируса може да стане с целувка, по въздушно-капков път или по полов при гениталния херпес. Най-често от този проблем страдат хората до 55 години, и то жени. След инфектирането имунната система реагира с производство на противохерпесни антитела, които при добър имунитет не позволяват на вируса да се възпроизвежда. Но той може и да се активира.

Видове херпесни вируси

Herpes simpleks I тип е причинител на лабиалния херпес (мехури по устните, брадата и бузите), а II тип – на гениталния. Той се появява във влагалището, цервикалния канал или главичката на пениса и е много болезнен. Varicella zoster предизвиква грипоподобни заболявания, които най-чисто протичат безсимптомно и леко. Ebstien-Barr и Cytomegalovirus се срещат при деца и възрастни, които при по-слаба имунна защита може да развият сериозна инфекция.

Причини за инфекцията

Често проблемът се появява при психически или физически стрес, вирусни или бактериални инфекции и простуда с температура, продължително излагане на слънце без слънцезащитен крем, промяна на климата, хормонални промени при месечен цикъл, пубертет, бременност. Има противохерпесни ваксини с променлив ефект, които са подходящи за хора, често страдащи от този проблем. Хомеопатичното лечение пък понякога се оказа успешно при рецидивираща херпесвирусна инфекция. Приети при първите симптоми на парене и дискомфорт, те помагат да не се образува обрив с мехури и намаляват болката, което е много важно при гениталния обрив.

За да се предпазим от херпес, е важно да активираме имунната си защита с балансирано хранене, повече плодове и зеленчуци, прием на витамини, минерали и антиоксиданти, сън и закаляване. Когато вече имаме херпес, е важно да не пипаме очите си и да ограничим ползването на козметика, да не обменяме тоалетни принадлежности и прибори за хранене и да не целуваме другите, за да не ги заразим. В никакъв случай не бива да пукаме мехурите, за да не пламне заразата още по-силно и да засегне по-голям участък.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X