Напишете дума/думи за търсене

Полезни храни с вредно действие

Лукът и чесънът са причина за лошо храносмилане

Признати като едни от най-силните противовъзпалителни средства, лукът и чесънът неизменно присъстват на трапезата ни, особено през студените месеци. При някои хора обаче водят до забавяне на храносмилането и дори могат да предизвикат киселини.

Решението

Въпросът не е да ги ограничавате, защото ще се лишите от полезните им свойства, а просто да се научите да ги консумирате приготвени на пара или задушени. Друг полезен трик е заедно с тях винаги да приемате копър или джоджен (мента), за да подпомогнете храносмилането. Така ще се справите и с неприятния проблем на тежкия дъх, който остава след консумирането им.

Орехите стимулират образуването на афти

Орехите са източник на омега 3 мастни киселини, манган и мед. При някои хора обаче прекомерната консумация на орехи стимулира образуването на афти. Според някои специалисти причината се крие в промяната на киселинността в устната кухина и те са категорични, че орехите не са единствените заподозрени, но също така и други храни като сирене, лешници, зеле и шоколад.

Решението

На хората, които са склонни към образуване на афти, се препоръчва да избягват да ядат сурови орехи, а да ги консумират печени и по възможност само като добавка към кекс, торта, сладкиши.

Шоколадът може да причини главоболие

Учените са единодушни, че приемането на 30 грама черен шоколад на ден е полезно за здравето, защото той е мощен антиоксидант. Съдържащият се в какаото теобромин ускорява пулса и разширява кръвоносните съдове, но при някои хора може да предизвика главоболие.

Решението

Ако страдате от високо кръвно, не прекалявайте с шоколада или избирайте с по-ниско съдържание на какао. Ако обожавате черния, защото е по-полезен, не яжте повече от няколко блокчета на ден. Недейте да го комбинирате с други стимулиращи напитки като черен чай или кафе.

Зеленчуците водят до подуване на стомаха

Зеленчуците трябва да присъстват в менюто ни всекидневно, но някои от тях по-трудно се смилат - зеле, целина, картофи, броколи, артишок, фасул. Суровите зеленчуци, особено приети късно вечер, също предизвикват подуване и газове.

Решението

Ако зеленчуците имат този ефект върху вас, хапвайте ги винаги термично обработени - варени или на пара. Приготвяйте ги с подправки като джинджифил, кардамон или кимион, които намаляват образуването на газове.

Освен това след хранене пийте чай от мента, маточина или лайка, за да предотвратите подуването на корема.

Яйцата могат да причинят жлъчни кризи

Яйцата са полезна храна, източник на желязо, магнезий, мед, витамини A, D и E. Прекомерната употреба на яйца обаче крие рискове за черния дроб и жлъчката. За много хора вечеря с омлет може да бъде последвана от тежка нощ с жлъчна криза. Проблемът идва от начина на приготвяне - пържене в масло или олио.

Решението

За предпочитане е да консумирате яйцата сварени, а ако много обичате омлет, го правете в тиган без мазнина и в комбинация със зелена салата, тъй като тя ще подпомогне храносмилането.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X