Напишете дума/думи за търсене

Кои са най-калоричните хранителни комбинации

За да извлечем максимална полза от това, което ядем, е важно да сме наясно как си взаимодействат различните храни и дали са съвместими. Само тогава ще доставим на тялото си полезни вещества, а не само калории.

Телешко (говеждо) + манго

Телешкото и говеждото месо са богат източник на желязо. То е като маршрутно такси, което доставя молекули кислород в точното время на точното място - практически на всяка клетка. При дефицит на желязо отслабва имунитетът, апетитът също, натрупва се умора, кожата губи еластичността си, а косата - блясъка и здравината си. Ето защо е толкова важно редовно да се попълват запасите от желязо в организма. Добре е всяка седмица да хапвате поне веднъж порция телешко в комбинация с манго. Африканският плод съдържа куп полезни витамини и минерали, които ще ви помогнат да усвоите максимално количество желязо от храната. Тайната е в това, че то съдържа необходимата ви за едно денонощие доза витамин С, който според някои специалисти по хранене подобрява усвояването на желязо. Тази комбинация се препоръчва при желязодефицитна анемия.

калоричност

В манго със среден размер се съдържат

57 мг витамин С и 135 ккал. В 200 г телешко

има около 5 мг желязо и 308 ккал.

Полезно е да знаете

След порцията телешко е добре да се откажете от кафето, тъй като кофеинът пречи на усвояването на желязото.

Стриди + лимонов сок

Какво ли не се говори за стридите, като се започне от прекрасния им вкус и се завърши с ефекта им върху мъжката потентност. Всъщност те са източник на микроелементи, които рядко се срещат в природата, но са жизненоважни за нашия организъм. Сред тях са цинкът, магнезият и калият. Заедно и поотделно те стимулират работата на имунната система и обмяната на веществата. А цинкът участва и в състава на различни хормони, в това число и половите. За да се усвои той по-добре от организма, помага лимоновият сок. И още по-точно уникалното съчетание на лимонена и ябълкова киселина. С тяхната комбинация всички по-горе изброени елементи със сигурност се задържат и усвояват в организма. Специалистите по хранене често препоръчват тази комбинация. За стридите е известно, че са целебна храна, подходяща при простуда или отслабнал имунитет. И лимонът също.

калоричност

За калоричност при лимона едва ли може да се говори, тъй като той съдържа само 31 ккал. в 100 г. В една порция стриди (6 броя средни по големина) има около 250 ккал.,

а съдържанието на цинк е впечатляващо - 70 мг, което е 3 пъти повече, отколкото ни е необходимо за едно денонощие.

Полезно е да знаете

Организмът ви ще получи 5 пъти повече антиоксиданти от зеления чай, ако добавите в него лимон.

Картофи + извара

Поотделно и картофите, и изварата са ценни източници на много витамини и микроелементи. Но едни от ценните съставки на храната ни - белтъчините, без които не можем, се усвояват много по-добре от комбинацията картофи + извара. Белтъчините изграждат мускулната тъкан и са необходими за обмяната на веществата. Диетолозите използват термина “хранителна достъпност”, с който се обозначава каква част от полезните съставки в храната се усвояват от организма. Преди се е смятало, че най-много белтъчини ни доставят яйцата и тяхната хранителна достъпност е приета за 100 единици. Но диетолозите са установили, че невероятната комбинация извара+картофи позволява този показател да достигне 130.

калоричност

Обезмаслената извара съдържа около

17 г белтъчини и 75 ккал, а картофите - 2 г белтъчини и 83 ккал. на 100 г.

Полезно е да знаете

Изварата в съчетание с плодове доставя на организма ни повече калций, отколкото ако се консумира отделно.

Кренвирши + горчица

Всеки диетолог ще ви каже, че е добре да се въздържате от консумация на колбаси, дори и да сте в отлично здраве. А тези, които имат проблем с теглото, храносмилането или обмяната на веществата трябва съвсем да се откажат от тях. Но не всеки успява да се лиши от месните деликатеси. Тук на помощ идва горчица с начукани семена от синап, която подобрява храносмилането, особено на тежки мазни храни, стимулира отделянето на слюнка и стомашен сок. Семената на синапа имат силни бактерицидни свойства, така че понякога, ако хапнете кренвирш или шунка с горчица, не е толкова вредно за здравето. Ако страдате от язва на стомаха или гастрит обаче, лекарите съветват да не експериментирате с горчицата.

калоричност

В един кренвирш се съдържат около

100 ккал., а в горчицата - 130 ккал. на 100 г.

Полезно е да знаете

Горчицата възбужда апетита.

Кисело зеле + кимион

Киселото зеле е прекрасен пример за евтино, лесно за приготвяне, ниско калорично и невероятно полезно блюдо. Освен високото съдържание на биологично активни вещества, почти всички съществуващи витамини и микроелементи, в него се съдържат и ценни киселини. Млечната и оцетната отлично чистят и дезинфекцират червата, като потискат развитието на гнилостните бактерии. Никотиновата осигурява блясък на косата и здравина на ноктите, а тартроновата киселина не позволява захарта и другите прости въглехидрати да се превръщат в мазнини. За тези, на които киселото зеле причинява метеоризъм, специалистите по хранене препоръчват да го подправят с кимион. Етеричното масло, което придава на растението специфичния аромат и вкус, възбужда апетита и подобрява храносмилането, като предотвратява образуването на газове.

калоричност

Трудно е за вярване, но в 100 г кисело зеле се съдържат само 14 ккал. Ако обаче решите да го подправите с олио или зехтин, всяка супена лъжица от мазнината добавя към него по още 140 ккал.

Полезно е да знаете

Сокът от киселото зеле има същите целебни свойства, както и киселото зеле.

Житни растения + плодове

Според повечето диетолози мюслито в комбинация с плодове е идеалната закуска. Тя е полезна заради съдържанието на различни видове растителни влакна и баластни вещества. Освен витамини и микроелементи плодовете ни осигуряват и т.нар. водоразтворими растителни влакна. Те стимулират храносмилането и понеже изпълват стомаха, създават усещане за ситост. По-трудно се усвоява целулозата, чиито влакна са водонеразтворими и попадат в организма ни със зърнените храни. Тези влакна стимулират работата на червата, извеждат холестерола и жлъчните киселини от тялото. За храносмилането им обаче е нужно повече време и енергия. Ползата от тях е, че засищат и дълго време не чувстваме глад. Следователно и не пълнеем.

калоричност

В 100 г мюсли има около 400 ккал.

Полезно е да знаете

Ако добавите орехи и мед към зърнената закуска, тя ще стане по-хранителна, а ако изберете захар - тя ще я направи само по-калорична.

Кисело мляко + кайсии

Ценното на киселото мляко е съдържанието на калций от животински произход, който е по-ценен от растителния му аналог. А за да се усвои по-лесно, му помага кайсията, тъй като в нея има висока концентрация на плодови киселини - ябълкова, лимонена и винена. Освен това е богат източник на бета каротин, който в съчетание с мазнините от млякото се превръща във витамин А. Той също стимулира имунитета, подобрява зрението, предотвратява образуването на тумори, действа добре на кожата и косата.

калоричност

Около 17 ккал. се съдържат в една кайсия и 70 ккал. в 100 г кисело мляко с масленост 2,5 %.

Полезно е да знаете

Колкото по-твърда е кайсията, толкова повече са полезните вещества в нея.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X