Напишете дума/думи за търсене

Ползите от покълналото жито (+рецепти)

Затопляйте зърнената храна

Когато времето е хладно, леко затопляйте зърнената храна като я сложите в стъклен буркан, а него – в гореща вода за 10-20 мин. Тази храна действа охлаждащо на организма и затова е добре да се затопля преди хапване.

Как да приготвим покълнало жито

Вземете 80-100 г жито и го промийте с течаща вода 2-3 пъти. След това го разстелете на слой от 2-3 см в стъклен или порцеланов съд и го залейте с малко вода, така че тя едва да покрива горния слой зърна. Покрийте с марля. Най-важното е да осигурите на зърната влага, въздух и топлина до 22 градуса. След 24-30 часа ще се покажат белите кълнове. След като станат дълги 2-3 мм отново промийте зърната. Преди консумация може да ги смелите леко или направо да ги хапвате с мед, или да поръсите с тях салата. Най-важното е да ги дъвчите добре, например 1 ч.л. - в продължение на 1 мин.

Друг вариант за приготвяне е ако от вечерта залеете с вода 2 с.л. твърд сорт жито и да го оставите да престои цяла нощ в стъклен буркан. На сутринта изливате водата, изплаквате и отново сипвате малко вода. Накланяте съда по ъгъл от 45 градуса, като предварително сте го покрили с марля. Така зърната ще се разпределят по стените на буркана, а марлята няма да им позволи да се разпилеят.

Палачинки или хлебчета

Смелете покълналата пшеница и направете от нея малки топчета, след което ти запечете или запържете в масло. Яжте ги топли, може да ги подсладите с малко мед и ще получите прекрасен вкус.

Комбинация с орехи подсилва имунитета

След като смелите покълналото жито, добавете малко сок от моркови или мед, и натрошени на ситно орехи. Може да добавите канела или ванилия, както и всякакви зелени подправки. Тази комбинацията зарежда с енергия и стимулира имунната система, пази децата от хрема и настинка.

Пропорциите са: 1 ч.ч. покълнало смляно жито се смесва с начуканите ядки на 4 ореха или 6 лешника, 100 г сок от моркови или 1-2 с.л. мед.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X