Напишете дума/думи за търсене

Чесънът - чудодейният пазител на живота

В резултат на опита симптомите, които изчезнали, били изтощението (при 90,7 на сто от пациентите), общият физически дискомфорт (при 83,3 на сто) и болките в кръста (при 82,5 на сто). В общ план системните и нервно-мускулните симптоми намалели. Някои от пациентите в този опит приемали чесън само четири седмици, а други – осем.

В едно по-обширно японско изследване, замислено по същия начин, били изследвани сходни симптоми. Резултатите показали, че с напредването на опита има постепенно подобрение. То било оценявано като забележително, средно, никакво или влошаване. Таблицата по-долу показва подобрението на симптомите след петата седмица от опита.

Подобрение на симптомите след петата седмица от опита

Седмица Подобрение Средно подобрение
Първа 41,2 % 18,1 %
Втора 58,3 % 33,2 %
Четвърта 67,1 % 43,9%
Пета 71,4% 52,3%

Процентите в графата „Средно подобрение" означават, че симптомите на пациентите или са преминали от тежки към леки, или от средни към незначителни. Таблицата показва, че при повече от половината пациенти симптомите или са изчезнали напълно, или са станали леки. Изследователите отбелязали, че състоянието на онези, които приемали чесън и витамини по-дълго време, продължило да се подобрява. За отделните симптоми най-голямо подобрение било наблюдавано при оплакванията от общо изтощение и отпадналост.

Дотук беше споменато само изтощението вследствие на ежедневния стрес. Сега нека обърнем внимание на един опит, при който чесънът тонизирал общото състояние и намалил изтощението при спортуващи хора.

Изследователите анализирали състоянието на група атлети от колеж в Япония и ги разделили на две подгрупи. Едната получавала чеснов екстракт, а другата – плацебо. Участниците правили идентични интензивни упражнения от два до три часа на ден в продължение на три седмици. Изследователите измервали нивото на умора с обективни медицински и лабораторни тестове.

В края на тренировките и двете групи се уморявали малко поради обиграността си. Групата, която приемала чесън обаче, проявявала значително по-малко признаци на умора от тази, „разчитаща” на плацебо. Чувството за уморено тяло и слабост в краката постепенно намалявало в групата, приела чесън, и съвсем изчезнало към края на опита. Пателарният рефлекс, при който лекарят удря под коляното с малко гумено чукче, „се неутрализирал” постепенно при групата, приемала чесън. (Този рефлекс е добра мярка за общото ниво на умора в тялото.) Чесънът дори предотвратил повишаването на чернодробните ензими и млечната киселина – нещо, което обикновено съпровожда изтощението.

Масивен стрес

Чесънът намалява също така болестните ефекти на масивния стрес. Както се споменава в глава 10, няколко опита показват, че приемането на чесън може да намали страничните ефекти при химиотерапия. Тази терапия поставя организма в състояние на огромен психически стрес. В една група жени, подложени на терапия за рак на яйчниците, чесънът предотвратил страничните ефекти напълно при 67 на сто от тях. При друг случай с мъж със злокачествен тумор на главата и врата отпадналостта и линеенето, които обикновено съпровождат химиотерапията, намалели.

Стареенето и свободните радикали

Очевидно е, че чесънът може да удължи живота, като предотврати сериозни заболявания. Скорошно изследване показва, че чесънът също така може да осуети процеса на стареене.

Активна роля за стареенето на организма играе разрушаването на клетъчните мембрани от свободните радикали. Те представляват силно заредени частици (молекули), които инициират деструктивни верижни реакции в мастните молекули на клетъчната мембрана. Свободните радикали са продукт на нормалния метаболизъм на организма, а меню, богато на термично обработени мазнини, също изобилства от тях. Успоредно с процеса на стареене количеството на свободните радикали в тялото нараства и ензимите, които им противодействат, също се увеличават. Антиоксидантни витамини като С, А и Е и минералният селен предпазват от увреждания, причинени от свободните радикали.

Чесънът също съдържа мощни вещества, разрушаващи свободните радикали. Едно от тях е вече споменатият минерален селен. Няколко други съставки на чесъна също имат антиоксидантни свойства, доказани многократно при опити в епруветка.

При един опит с животни е изследвано стареенето. Било установено, че мишки, на които е даван чесън, живели по-дълго от тези на нормална диета. Изследователите проучвали идеята, че може би антиоксидантните свойства на чесъна играят благотворна роля, и открили, че и свободните радикали, и антиоксидантната ензимна активност били по-ниски при мишките, приели чесън.

Обобщено може да се каже, че чесънът е тонизиращо средство в истинския смисъл на думата – той повишава енергията, подобрява общото здраве бавно, но сигурно след седмици, месеци и години постоянство.

Из „Чудодейната сила на чесъна”

В нея ще намерите богата информация за лечебните качества на чесъна и полезните му съставки, дава представа за основните заболявания, които лекува, както и съдържа полезни съвети и начини за направата на лечебни мехлеми, кремове и отвари.

Книгата може да поръчате тук!

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X