Напишете дума/думи за търсене

Наталия от "Под гъбката": Бюрекът с месо е любим на семейството ми (+рецепти)

В нейния блог „Под гъбката“ е точно толкова уютно, колкото и звучи. Наталия ще ви гости с топла супичка и пръхкави гевреци, ще извади плетиво, а пък снимките от рубриката за пътувания ще ви накарат да мечтаете и за още нещо... Кулинарно вдъхновение има в изобилие – кеф ви чуждоземна кухня с модерните днес продукти, кеф ви великолепни балкански класики. А специално за читателите на любимия ви дамски сайт Наталия обяснява стъпка по стъпка и как се прави домашна паста. Бъдете винаги близо до извора на нейните апетитни идеи на адрес: www.undermushroom9.blogspot.bg.

Наталия, разкажете ни за вас. С какво се занимавате извън кулинарията и как бихте описала своя свят?

Всъщност аз не съм извън кулинарията, защото работя в малко ресторантче, където клиентите ни опитват част от кулинарните ми експерименти. А като майка на две момчета водя постоянна борба с времето, така че да успея да го разпределя между семейството си, работата и хобитата ми.

Как създадохте „Под гъбката“ и как се разви вашето местенце за споделяне на идеи и рецепти от първия ден до днес?

Преди време майка ми имаше тефтер, в който събираше най-сполучливите семейни рецепти, както и тези на приятелките си и съседите. Такава беше и идеята при създаване на блога ми – виртуална кулинарна тетрадка. Но с времето стана нещо повече – нещо, което отразява част от това, което ме вълнува.

В „Под Гъбката“ може да откриете готварски рецепти, но може и да се посмеете на първите ми опити във фотографията. Може да разберете впечатленията ми от места в България, да се научите как да изплетете цвете на една кука или да си направите буркан с декупаж.

От кого се учихте да готвите и от кого продължавате да учите днес?

Разбира се, първият ми и най-важен учител беше и е майка ми. След това са книгите, кулинарните блогове, списанията.

Ако трябва да се представите на голям кулинарен форум, на изпитана рецепта ли ще заложите, или на нещо ново и супер оригинално? Какво бихте приготвила, което да демонстрира най-добре и предпочитанията ви, и уменията ви?

Със сигурност ще приготвя десерт. Обожавам сладки неща и заради тях се научих да готвя. Мисля че бих заложила на изпитана рецепта, но аз съм доста импулсивна и е възможно да избера нещо ново в последния момент.

Какво има в момента във вашия хладилник?

Сирене, кашкавал, портокали, мандарини, моркови, зелена салата, кисело мляко, кори за баница, яйца и торта.

Когато глезите домашните, кои неща им приготвяте?

Естествено, за да ми е по-лесно, всяко от децата ми и съпругът ми обичат различни неща. Единствените им допирни точки са палачинки, пица, прясна паста, както и сладкишите.

Какви принципи на здравословно готвене и хранене спазвате?

Старая се да консумираме повече плодове и зеленчуци. Супи и домашно приготвена храна. Приготвям и различни пълнозърнести хлябове и хляб от лимец, които аз много харесвам, но срещам упорит отказ от децата ми да ги хапват.

От новите и модерни продукти кой намира най-често употреба във вашата кухня?

Може би авокадото. Останалите като чия, амарант, просо, киноа пробвам, но не мога да кажа, че се настаняват трайно в кухнята ми. По-скоро съм привърженик на продуктите от нашите географски ширини.

Наталия, снимки: Наталия Базелкова
Наталия, снимки: Наталия Базелкова
Когато пазарувате, гледате ли дълго етикетите, и изобщо какви са привичките ви, когато става въпрос за избора на продукти?

За съжаление вече ми се налага да гледам етикетите, за да придобия поне някаква представа какво купувам. Винаги когато мога, купувам директно от производители.

Скоро е Свети Валентин – точно когато е и Трифон Зарезан :) Ще празнувате ли някой от двата празника, или и двата, и как ще го отбележите?

Аз смятам, че всеки повод да покажеш, че обичаш и държиш на близките си трябва да се използва. Празниците са нещо, което нарушава монотонността на ежедневието ни. Така че, да – ще празнувам и двата. Все още нямам планове, но за нещо сладко и с хубаво вино винаги има място.

Имате ли рецепти с вино, които бихте препоръчала и има ли специфика готвенето с вино?

Готвила съм с вино и няма друга специфика освен това, че за добър резултат се ползва хубаво вино. Ако не го пиете, значи и не го слагате в ястията си.

Видях, че приготвяте прясна паста у дома. Има ли философия, или всеки може? Бихте ли споделила основните трикове за приготвянето й?

Лесно е. Прави се тесто единствено от брашно и яйца. Единствената трудност е в разточването. Машините за разточване на паста са голямо улеснение и ги препоръчвам на всеки начинаещ. С тях се работи лесно и резултатът е гарантиран. Разбира се, не са задължителни за виртуозите в точенето. На мен ми се наложи да разточвам паста с точилка и трябва да си призная, че имаше места, които бяха по-плътни, отколкото трябва.

Рецептата за прясна паста: на 100 г брашно се слага едно яйце. Това е за една порция.

Така че за четиричленно семейство се замесват 400 г брашно с 4 яйца. Ако яйцата са по-малки, може да се добавят 1-2 супени лъжици вода.

Тестото се оставя да почине за половин час. После се минава през машината, като се почне от степен 1, която е за най-дебело разточване. При следващото разточване степен 2 и така докато стигнем до желаната дебелина. Вкъщи това се прави от децата, така че определено не е трудно. Ако тестото лепне по машината, трябва да се добави малко брашно. Ако е много твърдо пък, леко се навлажнява. Получените ленти от тесто се минават през приставката за фетучини. Оставят се да изсъхнат за поне 30 минути до час. Провесват се на точилка или голяма дъска за рязане. Аз съм използвала дори закачалки за дрехи при по-големи количества. Прясната паста се вари във вряща подсолена вода от 2 до 5 минути в зависимост от дебелината.

Събирате ли рецепти, докато пътувате из България или навън и кои са най-добрите ви попадения?

Да, обичам да събирам рецепти. Където и да отида, винаги си поръчвам нови неща или типични за мястото в което съм. Ако е възможно, моля за рецептата, ако не, се опитвам да я пресъздам. Любим ни стана бюрек с месо, който опитахме в Сараево. Имам рецепта за пиле, което опитахме във Враца, ястие с език и шкембе от Рилския манастир. Приятелите ми знаят, че събирам рецепти, така че вече съм се сдобила с 3 бабини тетрадки.

Наближават също така и постите. Някакви съвети за хората, които ще постят – как биха могли да разнообразят менюто си?

От опит мога да кажа, че постите първо трябва да започнат в ума. Психическата настройка е много важна. За всички, които сега опитват, бих посъветвала да планират храненията си, защото иначе ще свършат с утоляване на глада с хляб и тестени храни, а това не е съвсем правилно за тялото им. Хлябът е важен, но не трябва да е основна храна. Добре е да има много плодове, зеленчуци, варива, ядки, сушени плодове, покълнали семена. И нека експериментират, да правят комбинации с подправки, които досега не са ползвали - те ще съживят ястията. И най вече да се опитват да се забавляват, когато приготвят храната си.

С няколко думи само: как бихте завършила изречението „Под гъбката ухае на...“?

...ванилия, карамфил и канела.

Рецептите на Наталия...

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X