Напишете дума/думи за търсене

Деси от "И накрая щипка сол": От тестото за картофени питки стават всякакви печива (+рецепти)

Десислава Енчева е стопанка на един от онези блогове, в които няма да се почувствате потиснати, че не можете да правите засукани торти, нито ще се оцъклите от изненада, докато четете необходимите продукти. В „И накрая щипка сол“ всичко е като у дома – познато, вкусно, гостоприемно, усмихнато и уютно. На всяка цена си запазете рецептата на Деси за торта със стар козунак, защото много скоро ще ви потрябва. А пък ако решите да сготвите нещо различно от традиционното агнешко на Великден, отново Деси е вашият човек. Вижте защо на адреса й www.zelanka.blogspot.bg.

Деси, разкажи ни за себе си – с какво се занимаваш извън кулинарията и какви са другите ти любими неща за правене извън кухнята?

Основно се грижа за семейството си, децата, дома и домашните любимци. В момента не работя. Преди това съм била доста години в сферата на търговията с хранителни стоки – месо, колбаси, млечни продукти. И е цяло чудо,че не съм станала вегетарианец или веган :)

Как създаде блога си и как се разви той от първия момент до днес?

Със сигурност не съм предполагала, че някога ще търся отговора на този въпрос. Иска ми се да кажа, че в началото бе словото, но... бяха всъщност ужасните снимки. Огледах се и осъзнах, че за да списваш кулинарен блог, далеч не е достатъчно да снимаш пълна чиния, трябва да се опиташ го направиш красиво. Не е достатъчно да изброиш съставките, трябва да събудиш апетита. В тази посока имам още много, много да уча. За щастие в българското блог пространство има много светли примери, от които да почерпим идеи,опит и вдъхновение.

Другото, което разбрах, е, че нищо не бива да е на всяка цена. Няма нужда от милион рецепти, скъпи и трудно откриваеми съставки.Д а участваш в надпревара, в която всичко е "най-", всичко е някакво епохално откритие или някаква супер секретна тайна, която ще ви изуми. Не!

Има смисъл да споделиш вкуса, своя поглед и усещане, да предадеш нататък...

Коя е рецептата, която е последното твое откритие и как стигна до нея?

Портокалопита. Лесна, свежа, вкусна, бърза. Рецептата е от приятелка и определено влиза в семейните класики.

Робуваш ли на здравословни принципи на готвене и на хранене и какви са те?

Не. Смятам, че балансът е ключът към правилното хранене. Всичко, когато е прекалено, създава проблем.

Храната не е само източник на енергия за тялото ни. Тя носи в себе си наслада, удоволствие, събира ни, сплотява, предразполага към сладки приказки, връща спомени, пази традиции.

Как да заклеймиш една хубава българска баница, че не е издържана според принципите на разделното хранене например?!

Деси Енчева
Деси Енчева
Сготвеното набързо има специална рубрика в блога ти. Това са ценни рецепти за всички заети хора, но ти можеш ли да ни кажеш с няколко думи какви са триковете ти да сервираш бързо и вкусно ястие всеки ден?

Залагам на приготвеното набързо ястие или по-точно приготвено в последния момент, тъй като обичаме разнообразието и прясната храна. Никога не приготвям повече, за да има и за следващия ден, рядко претоплям храна. Случва се, разбира се, но се старая да не се стига до там.

Често ползвам тенджерата под налягане - пести много време. Със спазването на елементарни правила за безопасност тенджерата под налягане е добър помощник. Рядко, но ползвам и мултикукър. Правя си заготовки и замразявам – бульон, микс от нарязани зеленчуци, подправки.

Най-труден ми е въпросът "Какво да бъде днес?". Когато имам ясната идея какво ще приготвя, всичко се случва доста по-лесно, бързо и организирано.

А когато имаш много време, какво би приготвила? Нещо ново, нещо старо или нещо между двете – импровизация върху позната рецепта?

Когато ще имаме гости, съм като дете в магазин за играчки - искам всичко!

Който е идвал у дома, знае, че основното задължително е заек, тъй като родителите ми отглеждат домашни зайци. Другите известни в уравнението са питка, хлебчета и торта. Х и Y (салати, предястия, а защо не и супа) са според сезона или наличните продукти. Не обичам да пазарувам за повод, защото, щом вляза в магазина, ме връхлитат хиляди идеи и е сигурно, че ще надвиша бюджета, ще променя основната идея и като цяло планът ще пропадне :)

Имаш ли някакви любими пролетни рецепти?

Всички пролетни, зелени рецепти са ми любими. У дома освен мен никой не обича агнешко, затова всички традиционни рецепти приготвям със заешко. Дори и дробсарма приготвям със заек или пилешки воденички и дробчета.

Кои са съдовете и джаджите, които ти помагат да готвиш бързо и вкусно?

Не си представям кухнята си без миксер, чопър, чугунения тиган и хлебопекарната, която ползвам за омесване и втасване на тестото. Ползвам я като нощви, както казват бабите.

Имаш ли свое любимо откритие сред салатите?

Да. Моркови по корейски. Открих рецептата в един руски кулинарен форум. Чудесни са за добавка към зелена салата или в сандвич, като свежа и нестандартна гарнитура.

А подправка или продукт, на които си намерила странно на пръв поглед приложение?

Правила съм лимонада с краставици, копър и ягоди - много свеж вкус. Черен пипер в шоколадов сладкиш. Бира и малини също са добра комбинация!

Печеш страхотен хляб. Коя е най-сполучливата ти рецепта за хляб и може ли да дадеш някакъв допълнителен съвет за приготвянето й?

Най-често приготвям и много харесвам рецептата за картофени питки със сирене. Това тесто мога смело да нарека универсално. Става за хляб, за питки, за кифлички, за всичко. Трябва да се има в предвид, че при замесването, особено ако е на ръка, тестото си остава лепкаво. Затова не бива да се добавя повече брашно, отколкото е записано в рецептата. Когато втаса, с него се работи лесно, а готовите изпечени изделия остават меки и пухкави и на следващия ден.

И накрая щипка сол и...?

Още по-щедра щипка любов, разбира се!

Следват рецептите...

Портокалопита

За блата:

4 яйца

250 г захар

250 г олио

200 г изцедено кисело мляко

настъргана кора от 1 портокал

1 пак. бакпулвер

ванилия

1 пакет кори за баница

за сиропа:

500 г захар

750 г вода

сокът и кората от 1 портокал /след завиране се прецежда/

начин на приготвяне:

1 Нарежете корите, както са навити на руло, на филийки дебели около 1 пръст и ги разделете да станат ленти.

2 Смесете всички продукти за блата и постепенно добавете корите, като бъркате с лъжица или с ръка.

3 Изсипете в намазана тавичка и печете на 180 градуса около 30 минути.

4 След като изстине, надупчете блата на места с нож и залейте с врелия сироп. Да не ви притеснява, че блатът ще плува в сироп, ще си го дръпне целия.

5 Оставете го на стайна температура, докато поеме сиропа и изстине, след което приберете в хладилника да се охлади напълно.

Руло с кокос и малини

Необходими продукти

блат

3 яйца

100 г захар

120 г меко масло

130 г брашно за кекс /или плюс 1/2 пакетче бакпулвер/

20 г кокос

щипка сол

ванилия

крем

500 мл прясно мляко

40 г нишесте натурално или ванилия

60 г кокос

100-150 г захар /зависи колко сладко искате да бъде/

100 г бял шоколад

ванилия

малини или замразени малини, сладко от малини

кокос за овалване

начин на приготвяне:

1 Разбийте яйцата с миксера заедно със захарта, докато се получи пухкава бледожълта пяна. Добавете мекото масло и разбийте, докато се поеме напълно.

2 Пресейте брашното и го разделете на две части. Добавете едната част и объркайте внимателно с шпатула.

3 Добавете солта, ванилията и втората част от брашното и отново объркайте с шпатулата.

4 Застилете тавичка с хартия за печене, подмажете с масло хартията, налейте и разстилете с шпатула сместа за блата. Оставете я настрана за десетина минути.

5 Загрейте фурната на 180С и печете блата за около 15 минути, или докато краищата му се зачервят.

6 Застелете една по-голяма чиста кърпа, върху нея сложете едно парче хартия за печене и обърнете платката върху допълнителната хартия. Отлепете хартията, с която се е пекла, и отново покрийте с нея. Завийте всичко заедно – кърпата, хартията, платката за рулото и допълнителната хартия на хубаво стегнато руло и оставете да се охлади напълно.

7 През това време сварете крема. Загрейте 500 мл прясно мляко, добавете кокоса, захарта и ванилията. Разтворете нишестето в мъничко вода /1-2 сл вода/, добавете го и бъркайте, докато се сгъсти.

8 Свалете от котлона и добавете 50 г от белия шоколад. Разбъркайте докато се стопи и оставете крема да се охлажда.

9 За да оформите рулото, развийте внимателно платката. Намажете обилно с крем до средата.

10 Наредете малини на произволни места и завийте до края на намазаната част.

11 Останалата част намажете също с крем, но вече не така щедро, и оставете една част от 2-3 см ненамазана.

12 Подредете малини и завийте. Завийте с хартията стегнато и приберете в хладилника за час да се стегне крема. Щом стегне, отрежете краищата на рулото,за да има по-добър вид.

13 Останалите 50 г бял шоколад разтопете и смесете с две супени лъжици от кокосовия крем - това ще е глазурата на рулото, по която ще полепне кокосът. Освен това тя ще стегне заради белия шоколад. Намажете рулото от всички страни и оваляйте в кокос. Най-лесно става, като посипете обилно с кокос хартия или кърпа. Намазвате по дължина една част от рулото с глазурата и овалвате в кокоса. Намазвате другата част от рулото и овалвате в кокоса. Останалия кокос върху хартията, който е овлажнял от глазурата, разтрийте с ръце и поръсете с него рулото отгоре. Завийте отново с хартията и оставете в хладилника за два-три часа.

Преди сервиране просто разрошете с пръсти залепналия кокос и рулото ви ще стане рошаво.

Може да се нареже на пастички, или да се сервира цяло.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X