Напишете дума/думи за търсене

Едуард и Уолис - историята, която позволи брак по любов в английския двор

Ако можеше да се направи допитване до всички починали членове на английското кралско семейство в Уестминстърското абатство, всички ще бъдат скандализирани от факта, че техен наследник се ожени за разведена американска актриса с африканска кръв. Но през последните години се случи истинска революция, за да може Хари да се ожени по любов. Нещо, забранявано на предшествениците му.

1. Абдикацията на крал Едуард VIII (1936 г.)

Всъщност Елизабет II нямаше да стане кралица, ако не бе смелостта на вуйчо й Едуард VIII, който се отказа от трона, за да вземе американката Уолис Симпсън, неговата голяма любов. Той бе първият смелчага, който удари по устоите на короната в името на любовта. Короната отива в брат му Джордж, бащата на Елизабет II. 

2. Разводът на принцеса Маргарет (1978 г.)

Първият развод в кралското семейство след близо 400 години е този на сестрата на Елизабет - Маргарет, с Антъни Армстронг-Джоунс. Голямата любов на Маргарет е капитан Питър Таунзенд, герой от битката за Британия и един от най-големите приключенци на миналия век. Първият човек, обиколил земното кълбо с автомобил. Традициите пращат Маргарет в ръцете на Антъни, който се оказва тотален пройдоха. Изневерява на всеки десен крак, докарва съпругата си до нервна криза. Принцесата гасне пред очите на цяла Великобритания и това кара хората да променят мнението си за кралските разводи. И накрая кака Елизабет дава съгласието си Мери да сложи край на брака си.

3. Серията от раздели (1992-1996 г.)

През 80-те години на миналия век разводите стават нещо нормално за обикновения англичанин, но все още този на кралското семейство се смята за аномалия. Всичко се променя, когато само в рамките на четири години три от четирите деца на кралицата слагат край на браковете си в рамките на 4 години.

Първо принцеса Ан се раздели с плейбоя Марк Филипс, след като бе разкрито, че дори има извънбрачно дете в Нова Зеландия. След това се стигна до развода на престолонаследника Чарлз и Даяна, който бе най-гръмкият от векове. И накрая брат му Андрю сложи край на брака си със Сара Фергюсън. Кралицата нарече 1992 година “най-лошата в живота ми”. Но тогава всички разбраха, че кралските особи не са нещо по-различно от обикновените хора, когато става въпрос за семейни проблеми

Крал Едуард VIII е първият, който абдикира в името на любовта.
Крал Едуард VIII е първият, който абдикира в името на любовта.
4. Църквата вдига забраната за разводи (2002 г.)

Църквата на Англия е създадена единствено за да се даде разрешение на Хенри VIII да се разведе няколко пъти. Той иска такова от папата, но получава отказ. И кралят нарежда отделяне от Римокатолическата църква. Но след това повечето крале спазват традицията да се женят помежду си. А през 2002 година официално църквата разрешава разводите “при извънредни обстоятелства”.

5. Сватбата на Чарлз с Камила Паркър-Боулс (2005 г.)

Престолонаследникът има почти същата съдба като леля си Маргарет. Той винаги е искал да се ожени за приятелката си Камила Шанд. Но за разлика от Маргарет реши да запази връзката с нея, дори след като двамата сключиха брак. Тайно от всички. Дълго време се бори с общественото мнение, чак до втората си сватба с любимата Камила.

6. Уил и Кейт живеят в грях (2011 г.)

Няма правило бъдещата булка да е девствена, но когато Чарлз обявява брака си с Даяна, всички се прехласват по факта, че новата в кралското семейство е недокосната. Но първородният му син принц Уилям и Кейт Мидълтън живеят няколко години заедно, преди да вдигнат сватба. Като лично архиепископът на Йорк дава благословията си за това.

7. Разрешават браковете с католици (2013 г.)

Само допреди няколко години, ако принц Хари бе взел католичка, то губеше правата си върху трона по силата на британския закон от 1772 година. Но всичко бе ликвидирано с приемането на закона за наследяване на короната, където изрично е записано, че "никой не губи правата си върху трона като резултат от брак с човек от римокатолическата вяра". Разбира се, Хари ще загуби всички права, ако стане католик. Меган обаче е ходила на католическо училище в Лос Анджелис, но преди сватбата с любимия си беше кръстена в английска църква. За всеки случай. Не че вече това има някакво значение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X