Напишете дума/думи за търсене

Странични ефекти на суперхраните

Независимо дали става дума за местни или за екзотични суперхрани, обичайно се набляга на полезните им свойства. Някои от тях обаче имат неочаквани странични ефекти.

Грейпфрут

Този цитрус се смята за отлично средство за отслабване, тъй като нормализира дейността на храносмилателната система и спомага за ускоряване на метаболизма. Освен това, грейпфрутът укрепва имунитета и оказва благотворно влияние на нервната система. Редовната му консумация се препоръчва при безсъние и стрес. Наред с това обаче, има един съществен недостатък - влиза във взаимодействие някои медикаменти. Съдържащите се в грейпфрута вещества блокират преработването на някои лекарства, което предизвиква увеличаване на концентрацията им в кръвта. Затова, ако приемате лечебни препрати, бъдете внимателни към консумацията на грейпфрут и най-добре допълнително се консултирайте с лекар.

Спирулина

Тази разновидност на морските водорасли се цени заради богатия си състав. Спирулината се смята за незаменим продукт, който помага в борбата с наднормените килограми, съдейства за нормализиране на метаболизма, подобрява храносмилането, спомага за извеждане на токсините от организма. Редовната консумация на водорасли обаче може да предизвика неприятни усещания в стомаха, гадене и дори мускулни болки. Затова винаги спазвайте мярка.

Канела

Тази подправка е богата на антиоксиданти и полезни микроелементи, има противовъзпалителни свойства, бори се с инфекциите на дихателните пътища, понижава нивото на холестерола. Въпреки това обаче канелата трябва да се консумира в разумни количества - не повече от 6 г дневно, тъй като в има токсични свойства. Не е желателно да приемат канела бременните жени и хората, предразположени към алергии.

Целина

Този зеленчук въздейства благоприятно на нервната система, нискокалоричен е и дава за дълго усещане за ситост. Освен това, извежда от тялото излишната вода и помага при проблеми с храносмилането. Въпреки внушителния списък с предимства, целината е непрепоръчителна за хора, които страдат от камъни в бъбреците или разширени вени. Бременните не бива да консумират големи количества, тъй като целината може да провокира метеоризъм. Кърмещите жени също трябва да са внимателни, тъй като целината може да стане причина за поява на колики у бебето.

Червено вино

Споровете около тази напитка никога не спират. Според някои, умереното количество червено вино е полезно, според други, алкохолът винаги е вреден. Безспорно е обаче, че виното има отпускащо и успокояващо действие. Но наред с този приятен ефект има и една подробност - фазата от съня, по време на която човек си почива и възстановява силите си, се съкращава. Така напитката, която доказано има отпускащо действие, ни лишава от пълноценен сън. По тази причина при редовна консумация на няколко чаши вино преди лягане, може да се сдобиете с няколко излишни сантиметра в областта на талията.

За още вкусни предложения, срещи с любими кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене и практични съвети търсете списание "Рецепти за здраве".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X