Напишете дума/думи за търсене

Грузинската кухня – най-добрите кулинарни традиции на Азия и Черноморието (+рецепти)

В Грузия са привърженици на супата. Някои от най-известните са харчо, чихиртма, хаш и мацони, която се вари в специално арменско кисело мляко.

Супата хаш пък е наситен, мазен и наситен бульон от телешки джолан и шкембе. Тази супа се поднася с накълцан чесън и хрупкава питка.

Може би най-известното грузинско ястие е пилето табака. То се разрязва като пържола, маринова се в сметана, пипер и чесън и след това се запържва.

Едно от най-шикозните блюда на грузинците е есетра, запечена на шиш, в тиган. Тя се поднася с наршараб – сос от нар.

Друга типична гозба са кинкали, или грузинските кнедли. Обикновено кинкали се пълнят с подправено мляно месо, в най-честия случай телешко и свинско, свеж кориандър или кантарион, лук, гъби, картофи, сирене. Това ястие има една много важна характеристика - каймата се слага в пълнежа сурова. Този метод позволява на месото да пусне соковете си по време на топлинната обработка и те да се разпространят изцяло във всяка кнедла.

Кучмачи е традиционно грузинско ястие от пилешко или телешко шкембе. Ястието е върви с орехи, нар, лют червен пипер, обилно полято с червено вино и се сервира горещо.

Чакапули е ястие от агнешко месо, задушено в бяло вино, със сливи, свеж естрагон, кориандър, чесън и сол. Аджапсандали пък е зеленчукова гозба, в основата на която са патладжан, домати, картофи, чушки и подправки.

Пиле Табака

1 кг пиле

1 ч. л. морска сол

1 с. л. олио

1 ч.л. аджика

1 ч. л. майонеза

за аджиката:

1 кг домати

300 г чесън

300 г люти чушки

1 кг червени чушки

щипка сол

1 Разрежете пилето през гръдната кост. Измийте добре и подсушете с кухненска хартия. Начукайте го леко, за да стане като пържола.

2 За да направите аджиката, измийте зеленчуците и ги почистете от семките. На лютите чушки махнете само дръжките. Смелете всичко до гладкост и осолете. Сипете в подходящ съд с капак и оставете да ферментира за 4 дни. Разбърквайте по 1-2 пъти на ден. В малка купа разбъркайте солта, аджиката и майонезата. Със сместа намажете пилето.

3 Загрейте олиото и поставете пилето с гърба нагоре. Върху него поставете много тежък съд, малко по-малък от диаметъра на тигана. Пържете от едната страна до златисто, след това обърнете. През цялото време пилето трябва да бъде притиснато с тежкия съд.

4 Сокът, който се отделя по време на пърженето, се оставя за приготвянето на сос, към който прибавяте пресован чесън и вода. След като кипне, свалете от котлона и залейте пилето.

Сациви с гъби

1 кг печурки на едро

200 г орехи

2 глави лук

5 скилидки чесън на ситно

1 с. л. олио

100 г копър на ситно

1 червена люта чушка на ситно

1 с. л. оцет

50 г зърна от нар

1 Сварете гъбите в подсолена вода на тих огън. Щом зеленчуците паднат на дъното, извадете и отцедете, а бульона прецедете и запазете.

2 Смелете 1 глава лук и орехите, а другата нарежете на тънки колелца и запазете за украса.

3 В олиото сотирайте до омекване смления лук. Залейте с гъбения бульон смлените орехови ядки и добавете чесъна, сотирания лук, копъра и чушката. Овкусете с оцета.

4 Сварените гъби сложете в дълбок съд, залейте ги със соса и разбъркайте. Украсете със зърната от нар и лучените шайби.

Хачапури по аджарски

500 г брашно

100 мл топла вода

150 мл топло прясно мляко

7 г суха мая

1 ч. л. сол

1 ч. л. захар

за плънката:

250-300 г настъргано сирене Сулгуни (или пушено свежо сирене)

40 г масло

4 яйца

1 Размийте маята, захарта и 2 с. л. брашно в топлата вода. Покрийте и оставете на топло за 10 мин, или докато шупне маята. Пресейте брашното заедно със солта. Омесете гладко и еластично тесто, като прибавите маята и топлото мляко. Покрийте и оставете на топло 30-40 мин, за да втаса. Разделете на 4 части, всяка от която разтеглете във формата на лодка.

2 Навийте двата срещуположни края и леко прищипете, за да се образува по-висок ръб. Напълнете питките с настърганото сирене. Покрийте и оставете настрана за 15 мин. Загрейте фурната на 180?С. Печете 20-35 мин, или до златисто.

3 Извадете питките и изсипете във всяка от тях по 1 леко разбито яйце, което внимателно разбъркайте със сиренето. Печете още 5 мин. При изваждането от фурната във средата на всяко хачапури поставете по 10 г масло.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X