Напишете дума/думи за търсене

Как да приготвим перфектните гироси у дома

Обичаме Гърция, обичаме и гръцката кухня. Това лято може и да не стигнем до съседската страна, но това не ни пречи да пренесем част от вкусовете й на домашната трапеза. 

Разбира се, ще говорим за гироси. Всъщност гърците ги произнасят по-скоро като "ирос". Приличат на дюнер, но са по-различни - питки, които се пълнят с топли, вкусни късчета месо и други чудни добавки. Месото може да бъде пилешко, свинско или говеждо, и задължително е мариновано предварително. Оригинално месото в гиросите се пече на шиш, но ако го приготвяте у дома, просто го направете на бавен огън за няколко часа или го запържете. Целта е да се къса лесно и да е крехко и сочно. Това месце се увива в арабска питка, като се гарнира с домати, лук, краставици и дзадзики.

Историята на гиросите датира от 60-те години на XIX век, когато в Северозападна Турция заменят традиционния метод на хоризонтално печене. Гироъст се появява в Гърция през 20-те години на XX век заедно с вълната бежанци от Мала Азия.

Предлагаме ви рецепта за домашен гирос, в която няма нужда да печете месото на шиш и пак ще получите много подобен вкус.

Домашни гироси

Необходими продукти:

1 кг свинско без кост

1 ч.л. червен пипер

3 с.л. морска сол

щипка черен пипер

1/2 ч.л. риган

бял оцет

За дзадзикито:

1 краставица, обелена и на ситно

2 ч.ч. кисело мляко

сол на вкус

1 скилидка счукан чесън

1 с.л. копър на ситно

2 с.л. лимонов сок

За сервиране:

6-8 арабски питки

зехтин

2 домата на филийки

1 глава лук на филийки

допълнително кисело мляко по желание

Начин на приготвяне:

1. Овкусете свинското, нарязяно на парчета, с червения пипер, солта и ригана. 

2. На дъното на дебел съд поръсете със сместта от подправките и полейте с оцет. Наредете месото, отгоре - подправки и оцет, месо - подправки и оцет.

3. Оставете го в хладилника поне за 4 часа.

4. Пригответе дзадзикито, като смесите всички съставки, и също го приберете в хладилника.

5. Когато месото е мариновано, го извадете и запържете на силен огън или пък го оставете на бавен огън във фурната, ако имате време.

6. Намажете питките със зехтин и ги запечете на скара, но внимавайте да не станат хрупкави.

7. Сервирайте, като във всяка питка слагате част от топлото месо, лук, домати, дзадзики и отгер зехтин. Ако е необходимо, овкусете с допълнително сол и черен пипер.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X