Напишете дума/думи за търсене

ТОП 10 на аюрведичните билки

Аюрведичното лечение е широко разпространено в страните от Изтока и се използва повече от 3 хиляди години. То се основава на постигане на хармония на ума, тялото и духа и разбиране на действието на енергийните потоци.

Източната медицина използва естествени и холистични подходи към здравето, балансирана диета и билкови лечения.

Ашваганда, или индийски корен, е адаптоген, който ефективно облекчава умората и помага в борбата с повишената тревожност и други симптоми на стрес. Многобройни проучвания са установили, че билката помага за повишаване на енергийните нива, сексуалната функция и качеството на живот.

Стресът обикновено може да се отдаде на дисбаланс във Вата доша и често се проявява чрез раздразнителност, безсъние и страх. Приемът на ашваганда на прах помага за балансирането на Вата и по този начин намалява симптомите на стрес.

Вземете 1/4-1/2 чаена лъжичка прах от ашваганда и я сварете в 2 чаши вода. Добавете джинджифил. Охладете сместа и добавете мед, за да подобрите вкуса. Пийте този чай, за да отпуснете ума си.

Горчивият пъпеш е тропически плод, който успокоява разстроения стомах и червата, помага за понижаване на инсулиновата резистентност и нормализира нивата на кръвната глюкоза и холестерола.

В тенджера излейте 200 мл вода и оставете да заври. Поставете 3-4 резена сушен или пресен горчив пъпеш (без семената) в нея. Изключете котлона, добавете мед и оставете да престои няколко минути. Филтрирайте съдържанието с помощта на цедка.
Пийте сместа гореща.

Босвелия, или индийски тамян, е добавка, която се използва за намаляване на симптомите на хронични разстройства. Сред тях са възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт, намаляване на болката в ставите, възпаление при астма, артрит, колит. Противовъзпалителните свойства на босвелията се свързват главно с босвелови киселини и терпени, антиоксидантни съединения, открити също в цитрусовите плодове, евкалипта и други растения.

Бакопа е растение, което подобрява паметта, качеството и скоростта на вниманието и общите когнитивни реакции. Някои изследвания показват, че може също така да предпази мозъчните клетки от химикалите, които причиняват болестта на Алцхаймер.
Препоръчителните дози Bacopa monnieri варират от 300 до 450 mg на ден. Децата и други чувствителни хора трябва да започнат с по-ниски дози. Тъй като бакопата е мастноразтворима, тя се усвоява по-добре, ако консумирате някои здравословни мазнини с нея.

Кардамонът е сладка индийска подправка, използвана не само в кулинарията, но и в традиционната източна медицина.
Тя може да понижи нивата на кръвното налягане. Сложете чаена лъжичка кориандър и щипка кардамон в чаша прясно изцеден сок от праскова.

Кардамонът се използва не само като подправка, но и за лечение на редица различни заболявания, включително:

- Проблеми със стомаха и храносмилането
- Вирусни, бактериални и гъбични инфекции (включително симптоми на настинка)
- Бронхит
- Възпаление на устата или фаринкса
. Проблеми с черния дроб и жлъчния мехур
- Епилепсия
- Главоболие
- Сърдечносъдови заболявания
- Стимулиране на апетита

Готу кола - зеленолистни зеленчуци, богати на антиоксиданти, витамини и минерали. Използва се за лечение на наранявания и кожни заболявания. В китайската и индийската аюрведична медицина също играе важна роля в подпомагането при загуба на паметта и заболявания на ума. Готу кола е добре познат суперантиоксидант, който помага за защита на мозъчните клетки.

Предпазни мерки:
Не приемайте това растение, ако приемате транквиланти или успокоителни или ако сте бременна или кърмите. Известно е, че причинява обриви или главоболие при чувствителни индивиди.

Женското биле е тревисто растение, най-често използвано при надбъбречна умора. Смята се, че глициризинът, подобен на кортизона, открит в изобилие в корена, е 50 пъти по-сладък от захарозата. Женското биле има много приложения и се счита за тонизираща билка в много традиционни медицински системи. То има добре доказани антивирусни, антибактериални и противогъбични свойства. Продуктите от женско биле увеличават усвояването на храната, облекчават лошото храносмилане и нормализират хормоните.

Внимание! Приемът на женско биле може да повиши кръвното налягане (въз основа на ефектите от увеличаване на натрия и намаляване на калия), така че не трябва да се консумира от пациенти с хипертония.

Нийм (индийски люляк) има антиоксидантни, антивирусни, антимикробни и противовъзпалителни свойства. Помага за подобряване на здравето на устната кухина и като средство против насекоми.

Рецепта за почистване на акне и пигментация

Сварете 20 листа от нийм в 500 мл вода, докато листата омекнат и се обезцветят и водата стане зелена. Прецедете и съхранявайте в бутилка. Използвайте тази течност като тонер за кожата, като просто потапяте памук в нея и натривате лицето си всяка вечер. Редовната употреба ще ви помогне да се отървете от акне, белези, пигментация и черни точки.

Трифала, или индийското цариградско грозде, е универсално билково лекарство, използвано за лечение на различни заболявания. Помага за понижаване на нивата на захар и холестерол, намалява затлъстяването и увреждането на черния дроб. Според аюрведическата традиция трифала има свойства да лекува почти енциклопедична гама от заболявания. Това отчасти се дължи на слабителното й действие, което според поддръжниците може да „прочисти системата“. В зависимост от това колко е предписано, трифала може да се използва като тоник за червата при по-ниски дози, облекчава газовете и подпомага храносмилането, или като слабително (силно слабително) при по-високи дози.

Куркума - подправка с антиоксидантни, антимикробни и противовъзпалителни свойства, подобрява храносмилането. Неотдавнашно проучване изследва различните начини, по които се консумира куркума. Резултатите показаха, че приготвянето на куркума с добавено масло може да помогне на тялото да усвои повече куркумин. Смята се, че когато куркуминът се свързва с мазнините, подобно на мазнините в зехтина или кокосовото масло, той се усвоява по-лесно в червата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X