Напишете дума/думи за търсене

Митът за Химен - богът, надвил смъртта, за да е с любимата

Митът за Химен, наричан още Хименей, е един от най-романтичните в гръцката митология и за разлика от много други не е трагедия, а по-скоро историята на решителната борба на двама влюбени да пребъде любовта им.
Митът за Химен е тясно свързан с брака. Не е ясно дали думата „химен“, която съответства на мембраната, намираща се във влагалищния отвор при девствените жени, идва от името на този бог или името на бога е създадено въз основа на тази дума.

Както е обичайно в гръцката митология, има няколко версии на мита за Химен. Една от тях казва, че той е син на Дионис - бог на виното и плодородието, и на Афродита - богинята на секса и красотата.
Друга версия гласи, че той е син на Аполон - бог на красотата и музиката, и на една от музите, вероятно Калиопа - муза на епичната поезия и красноречието.

Има и трета версия за произхода на мита за Химен. В него нашият герой не е бог, а по-скоро смъртен, син на Магнес. Въпреки това и трите версии са единодушни, че той е млад и красив мъж.
В третия мит обаче се твърди, че той е бил толкова добре изглеждащ, че Аполон се е влюбил в него и никога не напуснал къщата, в която е Химен.

В началото легендата започва с идеята, че Химен е смъртен. Той бил млад мъж с изключителна красота, но с много нисък произход. Той имал нещастието да се влюби в дъщерята на един от най-богатите мъже в Атина. Това била невъзможна любов, тъй като неговият скромен произход изключвал всяка възможност да се ожени за въпросното момиче.
Неговата влюбеност го накарала да следва изгората си навсякъде, без тя да забележи. Където и да отиде тя, там бил й той, възхищавайки й се отдалече. Тъй като винаги бил наблизо, той чувал нейните разговори. Един ден той дочул, че тя заедно с други жени ще направи поклонение в Елевсин, за да принесе жертва на Деметра - гръцката богиня на земеделието.

Той решил да се маскира като жена и да се присъедини към процесията, тъй като мъжете не били добре дошли в този тип шествия. Толкова бил красив Химен, че лесно можел да мине за жена и успял безпроблемно да се присъедини към поклонението.

За да извършат поклонението, участниците трябвало да отидат с кораб. Скоро след като корабът отплавал, той е нападнат от пирати. Те завладели лодката, заловили всички жени и пуснали котва на безлюдно място по крайбрежието. Химен обаче бил нащрек и когато пиратите си почивали, той се възползвал от възможността.

Младежът разкрил самоличността си на момичетата и им разказал плана си. Заедно те нападнали и убили всички пирати. Заради неговата смелост девойката, която той обичал, също се влюбила в него.
След края на битката Химен насочил кораба към безопасно място и оставил момичетата там. След това отишъл в Атина и разказал на всички какво се е случило. Той обявил, че ще върне всички жени само ако жената, която обича, му бъде предоставена в замяна. Атиняните приели молбата му с желание и започнали подготовка за брака.

Мит, който се превърнал в традиция


Сватбата била подготвена щателно, а той и любимата му били на седмото небе от любов. В деня на сватбата, след като церемонията приключила, Химен изведнъж паднал на земята мъртъв.
Булката му започнала горко да ридае, не приемаща съдбата си и се молила с пълно гърло на боговете да не й отнемат щастието. Един от гостите на сватбата бил Асклепий - бог на медицината и лечението. Трогнат от любовта на двойката, той решил да се намеси и върнал Химен към живот.

От този момент той получил задачата да присъства на всяка сватба в Атина. Ако не се появи, това се смятало за лоша поличба за сгодената двойка. Затова, ако не можел да присъства на сватба, всички гърци трябвало да извикат: „Химен! Химен!“. Това бил техният начин да го поканят да донесе късмет на младоженците.

Надяваме се, че сте се насладили на тази завладяваща история, която ни дава надежда, че няма невъзможна любов.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X