Напишете дума/думи за търсене

Легендата за колибрито, пратеникът на боговете

Казват, че когато някой се срещне с колибри, той се изпълва с радост. За културата на маите тези красиви птици са били магически и са имали наистина важна мисия: да действат като пратеници между човешката раса и боговете.

Легендата на маите за колибрито датира от 2000 г. пр.н.е. Това културно и антропологично наследство разкрива очарованието на тази цивилизация към птица, която изглежда има дъга, отпечатана върху оперението й. Това същество, което тежи само 20 грама, и в състояние да пляска с криле до 60 пъти в секунда.

Маите смятали, че тези птици притежават магически способности.
Една от тях действала като пратеник между хората и боговете.

Красотата на тази птица символизира и чистата любов и крехкостта на сърцето. Това е и птицата с най-голям мозък спрямо размера си.

Според легендата задачата й е да събере всяка мисъл, желание и отражение на всички хора и да ги отведе до мезоамериканските божества, разположени между Гватемала, Белиз и Мексико, както и в западната част на Хондурас и Ел Салвадор. Част от това легендарно минало на колибрито е останало сред нас под формата на редица любопитни традиции.

Според легендата всеки, който се осмели да улови колибри, ще бъде наказан от боговете.

Част от мезоамериканската култура все още присъства в определени традиции на съвременните маи. Това до голяма степен се дължи на книгите на Чилам Балам. Те са написани от потомците на маите по време на испанската колонизация.

В рамките на тази митология се обръща специално внимание на две божества - Тепеу и Кукулкан (Кетцалкоатл за ацтеките), създателите на целия познат свят. Освен че „създават“ земята, планините, реките и моретата, те дават живот на хора и животни. На последните те приписват задача и функция на всеки по отделно.


Когато боговете завършили сложната си задача на сътворението, те осъзнали едно нещо. Били забравили да направят пратеник - създание, което да служи като връзка между божествата и смъртните. Легендата на маите за колибрито разказва, че те взели парче нефрит и започнали да дълбаят стрела от него.

По-късно, след като работата им приключила, те духнали, за да премахнат праха, натрупан при изсичането. Когато духнали, малко, блестящо създание оживяло и отлетяло. Той летяло наистина високо и бързо, сякаш обладано от магията на същества, които не принадлежат на този свят.

Имало цветовете на дъгата в оперението си и крилете му били като на насекомо. Нарекли тази малка птица x ts'unu'um.

Малки пратеници с вълшебни пера
Колибрито е толкова малка и нежна птица, че може да се храни от всяко цвете, без дори да го помръдне. Говори се, че боговете на маите са били очаровани от своето творение. Те обичали да го гледат, когато дъждовните капки падали върху перушината му. Това малко създание блестяло по такъв начин, че сякаш цялата вселена била отпечатана върху перата му.

Легендата разказва, че тази птица е станала носител на съобщения между световете. Тя не само донасяла на боговете това, което хората мислели, чувствали или от което имали нужда, но също така носила информация и от починалите.
В интерес на истината днес се казва, че ако видим колибри, това означава, че някой, който ни обича, мисли за нас.

Въпреки привидната си крехкост, колибритата се срещат от Аляска до Чили. Има повече от 343 идентифицирани вида и срещата с един от тях винаги е повод за радост.

Освен това легендата за колибрито показва, че то е носител на радост и късмет. Не само това, но и самото му присъствие има лечебни свойства.

Със своите пляскащи крила тази малка птичка носи надежда, радост и изцеление. Твърди се, че когато лети около главата на човек, премахва негативните енергии, успокоява болката и задушава скръбта.

Залавянето на колибри носи лош късмет и е нещо, което никога не трябва да правим.

Легендата твърди, че никога не трябва да нараняваме колибри
Колибрито никога не трябва да бъде докосвано, хващано, затваряно в клетка и още по-малко убивано. Боговете на маите измислили неумолимо проклятие за смъртните, които се осмеляват да наранят тяхното красиво и крехко създание. Казват, че който се осмели да им навреди, завинаги ще страда от разбито сърце, ще се разболее и ще умре рано.

Колибрито е свещено животно. Това е връзка между светове и верен пратеник. Носи радост, а тялото му съдържа необикновеното отражение на вселената, дъгата и всички тези прекрасни цветове на самата природа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X