Напишете дума/думи за търсене

Мъдри викингски поговорки за живота

Един от най-добрите начини да разберем по-добре сегашния си свят е да изучаваме миналото. Ако проучим и анализираме корените си, ще отворим врата за много отговори.

Много хора вярват, че викингите са били варвари пирати, които са мислили само за война, грабежи и смърт. Независимо от това те създават и страхотни източници на знания. Викингските поговорки са идеалният пример за това. Те предоставят интересни гледни точки за живота, смъртта и еволюцията на обществото и човека.
Извън поговорките викингските общества създават впечатляваща иконография и легенди. Те са били използвани от талантливи автори и художници. Великият Дж. Р.Р. Толкин използва техните истории като основа за своето създаване на Средната земя. А легендата в света на графичните романи Стан Лий ги използва за създаването на някои от своите комиксови герои, които са известни по целия свят благодарение и на филмовото изкуство.

Има нещо за викингите отвъд несправедливото опростяване, което ги прави не повече от насилствени грабители. Историците казват, че са били успешни търговци и занаятчии. Освен това са изработвали красиви бижута и са измислили басни и истории, които са стигнали чак до модерната епоха. Тяхната религия и иконопис били много богати и сложни.

Поговорки за властта

"Ако ядеш череши с властни хора, рискуваш кости да валят върху носа ти."


Много популярна поговорка в наши дни е „Човек се познава по приятелите си“. Викингите били наясно с това. Опасните приятелства, особено тези с властни хора, могли да имат катастрофални последици за смирените или слабите. Това е така, защото такива хора имат много да губят.

Трябва да бъдете предпазливи



Освен велики воини, викингите били и мъдри. Ето защо, когато отидете на ново място, на нова работа или започнете нов бизнес, винаги трябва да имате план за бягство. Помислете как бихте могли да избягате от всяко пространство, работа или бизнес начинание. В противен случай може да се окажете в задънена улица.

Приятелство

„Ако намерите лоялен приятел и искате той да бъде полезен, отворете сърцето си, изпратете му подаръци и пътувайте често, за да го видите.“

Обществото на викингите цени приятелството и другарството. Във викингските пословици може да видите значението, което те са придавали на грижите за близкия си кръг от хора.

Благоразумието е ценност
Тази поговорка на викингите напомня колко е важно да бъдете разумни и самоуверени. Дори всички пари на света не могат да ви спестят грижи, ако нямате интелигентност и мъдрост. Те могат да ви измъкнат от всеки проблем или бъркотия, дори на край света. Не забравяйте, че това общество е имало едни от най-смелите моряци. Всъщност те са достигнали Америка още преди Христофор Колумб.

Поговорка за живота 

„Живей с надежда, докато си жив, ловкият винаги излиза напред. Видях пламъците на имение, но на вратата лежеше мъртвец "

Викингите са обичали добрата храна и удоволствието. За тях животът е бил път, който винаги води напред. Смъртта е естествен преход и Валхала очакваше воините.

Не се подигравайте с другите

Може да тълкувате тази викингска поговорка по много начини. От една страна, тя се опитва да ви каже нещо за предпазливостта. От друга страна, тя приканва да обръщате внимание на това, което ви заобикаля. Най-добре е да бъдете предпазливи и равномерни в живота.

Птица в ръката си струва...


Тази мъдра поговорка ни напомня, че за да защитим дадено право или да изпълним желание, често ще трябва да се отказваме от другите. По този начин може да се почувстваме привлечени от перспективата да се откажем от свободата си, да я жертваме в разгара на момента. Тази поговорка на викингите ни кани да помислим добре, преди да направим нещо.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X