Напишете дума/думи за търсене

Съвършените шоколадови трюфели за 15 минути

Всеки домашен шоколадов трюфел е шедьовър. Този красив бонбон, покрит с ядки или шоколадови стърготини съдържа в себе си момент на блаженство, познато на всички ни. Ако никога не сте опитвали домашни трюфели, истински такива, не бъркайте, че знаете за какъв превъзходен десерт говорим.

Истината е, че трюфелите са страшно лесни за приготвяне. Дори няма да имате нужда от печка - само малко сметана и малко качествен шоколад. Ето как да ги направите.

Какво представляват шоколадовите трюфели

Трюфелите са шоколадови сладкиши с размер на бонбон, направени от ганаш - смес от разтопен шоколад и затоплена сметана - охладени до стегнатост, оваляни и покрити с шоколад, какао на прах или ядки.

Какво е важно да знаете за правенето на трюфели

  • Ганаш се прави, като се използва съотношение шоколад към сметана 2:1. Препоръчваме да претегляте съставките, за да постигнете най-добри резултати.
  • Потърсете висококачествен шоколад в диапазона от 60 до 70% съдържание на какао.
  • Използвайте течна сметана за разбиване с поне 30-36% мазнини.

Ръководство стъпка по стъпка

  • Нарежете на ситно шоколада. Назъбеният нож е най-подходящ за целта. Тази стъпка е важна, за да може шоколадът да се разтопи по-бързо и равномерно.
  • Загрейте сметаната в микровълновата печка. Винаги може да загреете сметаната на котлона, но няколко минути в микровълновата ще я нагреят достатъчно, за да разтопи шоколада.
  • Покрийте шоколада със сметаната. Изсипете горещата сметана върху нарязания шоколад и разбъркайте, за да се смесят, след което оставете сметаната да разтопи шоколада.
  • След като шоколадът се разтопи, разбъркайте сместа от ганаш, докато стане гладка и лъскава. След това изсипете ганаша в плитък съд, за да се охлади в хладилника. 
  • Извадете и оформете бонбоните.
  • Украсете ги с поръските.

    Основна рецепта за шоколадови трюфели

Необходими съставки:

225 г шоколад с минимум 60% какао
1/2 чаша течна сметана
За поръска и украса: натрошени ядки, какао, канела, кокосови стърготини, шоколадови пръчици или комбинация от някои от тях.

Това е базова рецепта за трюфели. Вие може да я разнообразите, като добавите различни аромати – ванилия, кокос, портокалови корички, лимонови корички, ликьор, бренди, солени ядки дори и т.н.

Начин на приготвяне:

1. Нарежете на ситно шоколада - назъбеният нож ще направи това бързо и ефективно. Прехвърлете го в купа.

2. Загрейте сметаната в микровълновата. Трябва да е гореща, но не и да ври. Ще са ви нужни 30 секунди до 1 минута. Друга възможност е да загреете сметаната на слаб огън в малка тенджерка на котлона.

3. Покрийте шоколада от сметаната, за да се разтопи. За целта изсипете горещата сметана върху нарязания шоколад и оставете настрана за 5 минути.

4. Разбийте сметаната и шоколада заедно, докато се получи гладка смес.

5. Изсипете ганаша в плитка тава или друг съд и оставете в хладилника за 30 минути да стегне.

6. Извадете го, загребете и оформете трюфелите. Използвайте супена лъжица или малка лъжичка за десерт, за да разпределите ганаша на порции от около 2 супени лъжици. Оформете топките между ръцете си (може да ползвате ръкавици) и ги поставете върху чиния. Охладете в хладилника за няколко минути, докато приготвяте украсата.

7. За най-добри резултати изсипете украсата в малки съдове или купички. Потопете всеки трюфел в съответната купичка.

Тези трюфели се съхраняват най-добре в хладилника. Извадете около 30 минути преди сервиране.

Домашна шоколадова торта с бишкоти

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X