Напишете дума/думи за търсене

Ставаме ли по-умни, когато сме влюбени?

Хората често казват, че когато човек се влюби, той губи ума си. Казано по-простичко, изглупява от любов.

Е, всъщност неврологията доказа, че е точно обратното! Любовта ни прави по-интелигентни.
Когато човек е влюбен, няколко неща се променят в мозъка и физиологията му. Някои изследователи стигнаха до извода, че любовта ни прави по-интелигентни. Това е така, защото мозъкът ни има „любовна невронна мрежа“ и определена биохимия, която активира и увеличава поредица от когнитивни функции.

Всеки, който е влюбен, особено в ранната част на връзката, се чувства по-буден и емоционално свързан със света. Освен това е по-съпричастен и състрадателен.

Факт е, че любовта ни прави по-добри хора. В допълнение към това обаче неврологията откри, че любовта ни прави и по-умни. Защо?
Химията на любовта се случва предимно в мозъка и влюбването достига до области, които изпълняват познавателните функции.

За да стигнат до заключението, че любовта ни прави по-умни, група изследователи от Чикагския университет сканирали мозъка на няколко влюбени хора. Тези изображения, заедно с други тестове, показали, че хората, които обичат, също мислят по-бързо, възприемат идеите и поведението на другите по-ясно и са по-креативни.

Изследователите поставили електроди върху главите на участниците и след това им показали поредица от снимки, включително и на любимия им. Освен това им казвали и различни имена, включително името на партньора им.
След това учените открили, че 12 мозъчни области се активирали, когато участниците в експеримента видят или чуят името на половинката им. Една от областите, които показали особено интензивна активност, била ъгловата извивка - един от регионите, традиционно свързани с абстрактно мислене и творчество.

„Загубил си си акъла“

Резултатите от проучването били доста убедителни и ние не губим акъла си, когато се влюбим. Всъщност любовта наистина ни прави по-интелигентни.

В тази връзка изследователите сравняват ъгловата извивка с малък робот, който може да активира сложна невронна мрежа, тъй като тази област е силно свързана с други мозъчни области.


Ъгловата извивка играе роля във функции като обработка на числа и език, както и много сложни автобиографични данни. Това означава, че заедно с любовта ние придобиваме и специална способност да разбираме собственото си поведение по-добре.
Освен това сме по-способни да разбираме поведението на другите хора на по-дълбоко ниво. По този начин ние възприемаме характеристиките на околните по-ефективно и разпознаваме чувствата си по-добре. Ето защо изследователите стигнали до заключението, че любовта ни прави и по-добри хора.

Добри ли са рикоширащите връзки?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X