Напишете дума/думи за търсене

Женските архетипи и трансформиращият гняв

Архетипите са повтарящи се елементи на несъзнаваното, предразположения на човешката психика, които съответстват на емоционални, поведенчески и когнитивни модели. Те определят начина ни на обработка на усещанията, възприятията и символите.

Ени и същи елементи на женските архетипове (или всеки друг архетип) се появяват отново и отново в легенди, религии, митове и повечето други форми на изкуството през цялата човешка история. Те са колективни символни модели, чрез които поредица от преживявания, общи за всички, намират място за изразяване.

Те са разработени в културна среда и се наследяват от поколение на поколение. Хората ги изразяват чрез емоционални реакции, поведение и прогнози към другите. В повечето случаи обаче хората дори не осъзнават, че са доста активни в подсъзнанието.
Психиатърът и психоаналитик Карл Юнг първоначално предлага тази социална конструкция в книгата си „Архетипите и колективното несъзнавано“(1959).

Женствени архетипи
През 80-те години юнгианският психиатър и анализатор Джийн Шинода Болен разрушава твърдите схеми на психоаналитичните подходи към жените с книгата си „Богини във всяка жена: нова психология на жените“ (1984).
Нейната работа драстично трансформира света на женската психология, като разкрива забравените архетипни модели на богини от универсалната митология.

Някои архетипни богини, особено тези, свързани с мъдростта, изглежда се активират в нас, когато достигнем средна възраст. Сред всички тези богини две от тях са любимите на този автор. Те са тези, които се разглеждат в този материал.
Много от вас вероятно ще могат да разпознаят този мощен архетип, който живее в психиката ви. Изглежда, че жените стават по-радикални срещу несправедливостта с напредването на възрастта и в известен смисъл много по-мъдри.



Женствени архетипи: Богини Сехмет и Кали
Богините на трансформиращия гняв са жени, способни да изразят гнева си. Нито го отричат или потискат, нито го насочват към себе си.
Те имат див инстинкт, но също така са способни да се трансформират в силни и спокойни същества. Тези две божества - Сехмет и Кали, били призовани да се бият срещу демоните на света и преодолели злите му сили, когато никое друго божество не можело да се изправи срещу тях.

Те били богини воини, които на бойното поле поставили баланса между живота и смъртта. И двете имат божествена, но демонична природа. Сехмет почти унищожила човешката раса, а Кали се завърнала от битка с демони, закачени за полите си.

И двете са плашещи и могат да създадат живот, да го съхранят и унищожат. Те познават от собствения си опит ужасите на света и са ожесточени, когато става въпрос за защита на кауза. Те са защитници на ценностите.

Символизъм в тези женски архетипи
Архетипът на богините на трансформиращия гняв символизира възмущение и гняв от несправедливи лични или социални ситуации. Те представляват гняв пред нетолерантността и гняв заради безразличието към страданието на всяко същество.
Повечето жени разпознават много от тези ситуации през средната възраст и реагират, като удрят масата и казват: „Достатъчно!“ Когато жените са готови да действат, за да променят това, което не им харесва, архетипът се активира вътре в тях.

Архетипните енергии на трансформиращия гняв са представяне на жестоко женско състрадание. Жени, вбесени в знак на протест срещу недопустимото. Когато жените решат да спрат да гледат по друг начин, това е точката на инфлексия, на отклонение, през която всички преминаваме, когато знаем, че нещата не могат да продължат така, както са.

Гняв и мъдрост
Трансформиращият гняв е много мощен архетип, който трябва да знаете как да разпознавате и контролирате, когато се събуди във вас. Веднъж активиран, той ще ви даде вида енергия, която може да опустоши както вас самите, така и хората около вас.
Гневът трябва да се балансира с мъдрост, така че да се превърне в преобразяващ гняв и да стреля в правилната посока. Тук не става въпрос за потискане на гнева, прикриване или отричане, както вероятно са ви учили от детството. Става въпрос за това да се научим да постигаме баланс.

Мъдростта на опита ще ви помогне да знаете как да спрете общия първи импулс за нанасяне на удар в отговор. Защото око за око, зъб за зъб води само до повече насилие и ни прави всички враждебни и обсебващи.
Жените трябва да насочат този гняв и да го трансформират в организирани и мъдри действия за промяна на даден факт, ситуация или несправедливост.

Без мъдрост гневът води само до повече гняв. По този начин целта на трансформиращия гняв е да накара разярените сърца да подобрят собствения си живот и да създадат по-добър и справедлив свят.

Не дръжте негативното в себе си! Защо изразяването на гняв е важно?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X