Напишете дума/думи за търсене

3 напитки за предотвратяване на настинки

През есента включете повече подправки в диетата си, особено джинджифил , куркума, асафетида - те имат изразени антимикробни и антивирусни свойства.

Заедно с този пъстър сезон дойдоха студени и ветровити дни и все повече хора са с настинки и оплаквания от различни УНГ заболявания. Аюрведа препоръчва към споменатите подправки да добавяте лимон и мед към напитките, да пиете билкови чайове, защото те са не само вкусни, но и полезни - имат превантивен и терапевтичен ефект.

За мнозина джинджифиловата напитка се е превърнала в почти основното народно лекарство, което помага в борбата с настинките. Тя затопля, премахва токсините и има тонизиращ ефект върху тялото. Сред другите полезни свойства на джинджифиловата напитка са подобряване на мозъчната циркулация, укрепване на паметта, тя помага за подобряване на цвета на кожата.


За 1 литър вода ще ви трябват 2-3 с.л. джинджифил (настърган или нарязан), 2-3 с.л. мед (не забравяйте, че медът може да се добавя само към топли напитки), ако желаете, щипка смлян черен пипер и лимонов или портокалов сок (може да използвате резени). Добавете джинджифила към преварената вода, оставете да ври 2-3 минути. Прецедете, добавете подсладител, черен пипер, цитрусови плодове. Може да добавите листа от мента.

Липовият чай има противовъзпалителен и потогонен ефект, има антипиретични и отхрачващи свойства и премахва токсините. Препоръчва се да се пие при настинки, придружени от висока температура. Има благоприятен ефект върху дихателната система, помага в борбата с безсънието. Но трябва да запомните, че липовият чай стимулира сърдечната дейност и това води до свръхвъзбуждане на нервната система, така че не трябва да го пиете по много ежедневно.

За да направите липов чай, на 1 литър вода ще ви трябват четвърт чаша липов цвят, 2 супени лъжици зелен чай, мед. Сушените цветове трябва да се поставят в глинени или керамични съдове, напълнени с гореща вода (но не вряща вода, около 90-95°C). Затворете плътно, увийте с плат и оставете за 15 минути. След това добавете зелен чай и оставете за още 2-3 минути. Прецедете и когато чаят се охлади достатъчно, добавете мед и резенчета лимон на вкус.

Чаят от шипка също перфектно подобрява имунитета, помага за справяне с настинки и възпаления. Редовната консумация на такъв чай има благоприятен ефект върху работата на диуретичната система и стомашночревния тракт и е една от мерките за профилактика на камъни в бъбреците. Въпреки това за тези, които страдат от гастрит, язвена болест или са предразположени към тромбофлебит, пиенето на чай от шипка трябва да бъде много дозирано.

За 1 литър вода ще ви трябват 5-6 с.л. сушени шипки, 2-3 с.л. мед, 2 ч.ч. лимонов сок. Не е необходимо да кипвате чая от шипка, тъй като това ще унищожи съдържащия се в шипките витамин С. Просто изсипете вряла вода върху предварително нарязаните плодове и оставете да се вари за 10 минути. Използвайте глинени или каменни съдове. Прецедете течността, оставете леко да се охлади, след това добавете мед, лимонов сок. По желание добавете малко листа от хибискус.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X