Напишете дума/думи за търсене

6 любопитни факта за хората, които са нощни птици

Мразите ли да ставате рано? По-активни и продуктивни ли сте през нощта? Склонни ли сте да изпълнявате рутинните си задачи, когато по-голямата част от населението вече спи?
Ако е така, то вие най-вероятно сте от армията на нощните птици.

Смята се, че около 20 процента от хората притежават този хронотип. С други думи, те достигат максималната си енергийна точка след здрач. Освен това изпитват сериозни затруднения при функционирането на сутринта.
Какво обаче всъщност знаем за тази група хора?

Да бъдеш сова, не е избор
Много хора смятат, че совите избират да имат график за сън, който не съответства на социалната норма. Те смятат, че им липсва воля да заспят и да стават рано. Това обаче не е толкова просто.
Няколко изследвания показват, че хронотипът е до голяма степен генетично обусловен. Тези индивиди се раждат с предразположение да проявяват тази нощна склонност.

Освен това учените твърдят, че има дори генетична мутация, която има силен ефект върху моделите на съня.
При тези, които я имат, цикълът се удължава. Това означава, че човекът не може да заспи до ранните часове. Освен това той страда, когато е принуден да се събуди по-рано, отколкото желае. В крайна сметка това не е доброволен избор, а биологична обусловеност.


Те често са диагностицирани със синдром на забавена фаза на съня
Фактът, че хронотипът варира от човек на човек, може да е бил еволюционно предимство в древни времена. Когато хората живеели в малки племена, те трябвало да гарантират, че има някой буден и нащрек във всеки момент от деня и нощта. В момента обаче обществото следва подчертан дневен ритъм, така че нощните птици не могат да се адаптират, поради което страдат от сериозни последици.

Те често са диагностицирани с така наречения синдром на забавена фаза на съня. Това означава, че те трябва да заспят и да станат няколко часа по-късно, отколкото е желателно в съответствие с общо приетия ритъм за сън.

Когато на тези хора им бъде позволено да избират своя график за сън, те се наслаждават на адекватна количествена и качествена почивка.

Те могат да останат психически нащрек за по-дълго
Обикновено сме склонни да мислим за ранобудните хора като по-енергични и продуктивни. Това не е напълно вярно.
Ако говорим за броя часове, през които индивидът може да остане нащрек и умствено пъргав, нощните птици печелят. Някои проучвания установяват, че след десет часа будност хората сови демонстрират по-голяма мозъчна активация в регионите, свързани с вниманието.

Имат по-добри резултати в тестовете за интелигентност

От дълго време знаем, че има множество интелигентности. В тестове, които измерват общата интелигентност (т.нар. G фактор), нощните птици получават по-високи резултати от сутрешните си колеги.

Въпреки това предимство в интелигентността и факта, че тяхната способност за индуктивно разсъждение изглежда по-добра, нощните хора са склонни да постигат по-лоши академични и работни постижения.
Причината за това е, че те са принудени да работят в по-малко функционалните си часове. Да не говорим, че те страдат от значително недоспиване. Това им пречи да действат оптимално.

Нощните птици са по-креативни
Те използват странично мислене повече от сутрешните хора. С други думи, показват предимство, когато става въпрос за намиране на алтернативни решения и прилагане на различни и оригинални гледни точки.

Те са по-склонни да се разболеят
Не всичко обаче е положително. Всъщност изследванията показват, че нощните сови са по-податливи на диабет, затлъстяване, стрес, психологически и неврологични разстройства. Има дори десет процента по-голяма вероятност да умрат по-рано от ранобудните. Това е тясно свързано с неспособността им да се приспособят към графиците, което води до недостатъчен и нискокачествен сън, лоша диета и по-лоши навици в начина на живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X