Напишете дума/думи за търсене

Само за мъже: хематоспермия, или кръв в спермата

Хематоспермия, наричана още хемоспермия, е медицинският термин, използван за описание на наличието на кръв в спермата. Когато се появи, обикновено има аларми и тревожи страдащия.
В 75% от случаите хематоспермията се проявява сама, по доброкачествен и самоограничаващ се начин. Зависи обаче от причината, която го е провокирала.

Мъжете често бъркат кръвта в спермата си с кръв в урината или с кръв от сексуалния си партньор. Ето защо е важно внимателно да проверите всички подробности.

Защо се появява хематоспермия?
За да разберете защо възниква хематоспермията, първо трябва да знаете как работи мъжкият полов апарат. Спермата е течност, която се образува благодарение на три различни жлези:

Тестиси
• Семенни мехурчета
• Простата

Освен това спермата по време на своето пътуване от тестисите до уретрата, преминава през серия от канали. Всяка промяна, като възпалителен процес или инфекция по време на това пътешествие, може да причини хематоспермия.

Основни причини
• Нарушения на простатата. Най-честата причина за хематоспермия е биопсия на простатата. Тази процедура се извършва с цел откриване на рак на тази жлеза. Въпреки това инфекция, доброкачествен тумор или съдово заболяване на простатата също могат да причинят кръв в спермата.
• Проблеми в семенните мехурчета. Всяка инфекция в тези жлези също е свързана с хематоспермия. Тумор може също да причини наличието на кръв в спермата.
• Всяко нараняване на уретрата. Това включва уретрит, възпаление на уретрата. Обикновено се причинява от болест, предавана по полов път. Дори уретралните полипи или кисти могат да причинят хематоспермия.
• Травма или шок в областта на тестисите или пениса.
В някои случаи системно заболяване, като хипертония, може да го причини. Хората с проблеми със съсирването, като пациенти с болест на фон Вилебранд, могат да страдат от нея.


Тестове, които пациентът трябва да направи, ако страда от хематоспермия
Въпреки че споменахме най-патологичните основни причини, при много пациенти няма нито една от тези причини, особено най-младите.

При мъжете под 40 години медицинските специалисти обикновено се опитват да изключат инфекция. За да направят това, те питат пациента за сексуалната му активност и дали има болка в някоя област. Медицинският специалист също трябва да знае дали пациентът е имал температура.

От друга страна, когато става дума за пациенти над 45 години, може и да става дума за канцерогенен процес. Многобройни проучвания показват, че от тази възраст е обичайно да има тумор на простатата, независимо дали е злокачествен или доброкачествен.

Важно е да си направите пълна кръвна картина и тестове, за да изключите полово предавани болести. Може да се наложи да дадете проба от спермата си, за да се изключи уретрит, дължащ се на гонорея.

При пациенти на възраст над 45 години прегледът е по-изчерпателен. Обикновено лекарят изисква ултразвук, ректален преглед, за да усети простатата, и нивата на PSA (простатно-специфичен антиген) в кръвта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X