Напишете дума/думи за търсене

7 грешки, които причиняват лоша миризма на дрехите

Знаете ли, че има много фактори, които могат да предизвикат лоша миризма в дрехите? И не, не става дума само за миризмата на тялото.
Възможно е да правите някои грешки, които причиняват зловоние на тъканите?

Много пъти си мислим, че е достатъчно да поставим малко омекотител в пералнята, за да избегнете лошо миришещи дрехи. Има обаче и други фактори, които трябва да имаме предвид, за да предпазим дрехите ни от неприятни миризми.

1. Не перете дрехите веднага
Много хора имат навика да проветряват и да използват носени дрехи за повторна употреба. Въпреки това игнорирането на прането може да бъде голяма грешка, особено ако сте се изпотили.

При някои текстилни изделия не е достатъчно да се проветрят, за да изчезне неприятната миризма. Напротив, миризмата ще става все по-осезаема с всеки ден. Освен това ароматът може да се разпространи из целия гардероб, ако правите това.

Бактериите се натрупват всеки път, когато непраните дрехи се използват отново. Поради тази причина се препоръчва често да се перат дрехите, особено тези, които са в близък контакт с кожата.

2. Поставяте дрехи с неприятна миризма директно в пералнята
Друга често срещана грешка е да поставите дрехите в пералнята без предварително да ги почистите на ръка. Препоръчително е първо да изтъркате дрехите в областта на подмишниците или в частите, които натрупват лоши миризми поради телесните течности. Това важи и за бельото и чорапите.


3. Смесвате всичко
По принцип е добра идея да разделите дрехите, които ще се перат в пералня, според цветовете и вида на тъканта. Въпреки това, ако има дрехи, които миришат лошо, най-добре е да ги изперете отделно.

Например спортното облекло не бива да се смесва с деликатни или ежедневни дрехи. Възможно е, ако се смесят, те могат да прехвърлят лошата миризма от единия на другия.

4. Съхранявате влажни дрехи
Друга грешка, която причинява лоша миризма на дрехите и текстилните артикули, е прибирането им в гардероба, докато са все още влажни. Това е нещо, което се случва по-често през зимата, защото дрехите не изсъхват толкова бързо.
Това обаче е много сериозна грешка, тъй като влажността насърчава растежа на микроорганизми, които оставят много лоша миризма.

5. Не простирате дрехите веднага
Важно е да извадите дрехите от пералнята в момента, в който програмата на пране приключи. В противен случай дрехите са склонни да натрупват влага и следователно да имат лоша миризма.

6. Не почиствате вашата пералня и сушилня
Неподдържането на вашето оборудване също е грешка. Редовното почистване на пералнята и сушилнята у дома е задължително. Оцет може да се нанесе върху гумените части, за да се предотврати образуването на мухъл и плесен по повърхността им.

7. Носите дрехите си твърде дълго
Въпреки че не всички дрехи трябва да се перат при всяка употреба, е необходимо да следите колко често ги носите и колко дълго. Например дънките са дрехи, които могат да се носят няколко пъти преди изпиране. Не удължавайте твърде много времето до прането, защото се натрупват бактерии.
Най-добре е да носите дънки максимум три пъти. Същото важи и за якета или палта.

Лоша телесна миризма, импрегнирана в дрехи с лоша миризма
Въпреки че лошата миризма в дрехите може да идва от различни източници, най-честата причина е миризмата на пот. Поради тази причина спортното облекло е най-често срещаният вид дреха, която се импрегнира със смрад след упражнения.

Това неприятно ухание се произвежда от потта, която излиза от порите на кожата, за да стабилизира температурата и в много случаи това е неприятна миризма, произведена от бактерии и други хигиенни или екологични фактори.

В тази връзка добрата хигиена на тялото и използването на дезодоранти, които предотвратяват уханието, са от съществено значение, за да се избегне разпространението на тези бактерии.

Содата за хляб и лимонът също са отлични съюзници срещу лошите миризми. Те не само помагат за отлично почистване, но са и антибактериални и помагат дрехите да останат безупречни.
От друга страна, можете да поставите в гардероба си сашета с попури, които ароматизират дрехите, както и да използвате специални аромати за текстил.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X