Напишете дума/думи за търсене

Да почистим дивана със сода за хляб

В сърцето на всеки дом има поне по един диван, който е видял какво ли не. И остатъци от храна, и крачета на деца, и косми от домашни любимци. Уви, няма как да пъхнем дивана в пералнята и обикновено почистването му е цяло предизвикателство.

И тук идва на помощ един много любим и евтин приятел – содата за хляб. Писали сме неведнъж, че содата почиства от електрически печки до матраци и маратонки. За дивана също може да я ползваме.

Тя ще ви помогне да освежите мебелите си, което не е съвсем същото като почистването, казва Мелиса Макер, експерт по почистване и основател на Clean My Space. Ако искате действително да почистите дивана си, най-добре е веднъж годишно да викате професионална фирма, която да се справи с тази задача. Също така ползвайте редовно приставката на вашата прахосмукачка. Чудесен вариант са и портативните парочистачки.

Как да почистите със сода
Започнете, като избършете дивана си със суха, чиста кърпа или твърда четка, за да отстраните праха и изсъхналите остатъци мръсотия.
След това поръсете тънък слой сода за хляб на дивана си и оставете да престои 15 до 20 минути. Не прекалявайте с количеството на содата!
Накрая изчистете содата с приставката на прахосмукачката за плат. Ако е нанесена на тънък слой, тя няма да навреди на уреда.

Как да премахнете петната
Въпреки че содата е ефективен освежител, тя няма така лесно да се справи с петната по дивана ви. За тях може да пробвате със специален препарат или с вода и сапун/веро.

Дезинфекция
За да направите дезинфекция на дивана си, разредете в бутилка с пулверизатор оцет и вода в съотношение 1:1. Напръскайте дивана, след като сте го почистили с четка и/или прахосмукачка. Оставете го да изсъхне. Ако ви ухае твърде много на оцет, може да го напръскате още веднъж с ароматизирана вода с няколко капки етерично масло или сока от 1 лимон.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X