Напишете дума/думи за търсене

Писнало ви е да чистите вкъщи? Явно не познавате този метод

И отново е пролет, и отново отлагаме за поредна седмица голямото домашно чистене. Как не?! Тези маратони обикновено заемат по цели дни, в края на които ние лежим схванати на дивана и дори не можем да се зарадваме на чистия си дом.

Такива маратони се случват не само в началото на новите сезони, ами много често и през уикендите. Защото цяла седмица не сме имали време, връщали сме се уморени от работа и се налага да превърнем поне един от почивните дни в яка тренировка между прозорците, загорелите котлони и занемарената баня.

Рейчъл Хофман е колумнист в множество престижни световни издания и автор на платформата Unf*ck Your Habitat, която дава съвети за подредба на живота в дома и извън него. „Повечето хора искат да чистят възможно най-рядко, затова го правят наведнъж – пише Хофман. - Работата е там, че маратонното почистване е най-лошият възможен подход.“

След тежкия маратон с парцала къщата ви е чиста, но вие сте изтощени и разочаровани. Най-лошото е, че свързвате процеса със стрес, досада и умора.

Разделете работата

Хофман споделя за метод, който ще направи от досадното почистване далеч по-поносим навик. На първо място трябва да спрете да планирате цялото чистене за един ден. Разделете къщата на малки сегменти. Може дори стаите да разделите на такива. Не е нужно да миете цялата баня наведнъж. Днес може да изтъркате плочките на две от стените, след три дена – останалите. Пода така или иначе вероятно го минавате всеки ден. Оставете си за следващата седмица тоалетната чиния и бидето, а между другото изплаквайте по някоя етажерка.

Ама цялата къща имала нужда, не може лъжичка по лъжичка. Не, може, защото вие сте по-важни от шкафовете и ъглите в къщата. Ще го направите поетапно. Няма да свикнете веднага, но си задавайте задачи за през седмицата и постепенно ще се научите да чистите по малко, без целия стрес и умора.

Почивайте си

Другият важен елемент в метода е да правите много почивки. „Задайте таймер или аларма. Когато чуете сигнала, спирате и правите нещо друго. Сварете си чай или изведете кучето за 10 минути“, съветва Хофман. Важното е, ако работите 20 минути, 10 минути да почивате. Може да го направите и 45 минути работа, 5 минути почивка.

Не захвърляйте

Още един аспект от този метод – не захвърляйте неща за после. Да речем, прибирате се отвън и хвърляте дрехите си върху фотьойла, вместо да ги приберете в гардероба. Купили сте неща и ги набутвате в един шкаф с идеята, че ще ги разпределите по-късно. Чадърът ви е направил локва в коридора, но вие ще почакате, преди да я избършете. Да, но това не ви кара да сте спокойни и да си почивате, защото по-късно вечерта ще се наложи да оправите всичко наведнъж. Далеч по-организирани ще бъдете, ако се справяте с дребното почистване и прибиране навреме.

Подкупвайте себе си
Ами да. Един изчистен прозорец - чаша кафе със сметана. Два изчистени прозореца – към кафето идва и парче сладкиш. Подреждане на гардероба – хайде, сипете си, заслужено е! Когато очакваме, макар и от самите себе си, награда, и времето минава по-бързо, и усилието не е толкова досадно. Така че знаете кое ви носи удоволствие – обещавайте си го, давайте си го и се наслаждавайте дори на почистването вкъщи!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X