Напишете дума/думи за търсене

Порязвания, задушаване, изгаряния - първа помощ при деца

Нашите тела се променят много, докато преминаваме от детство към юношество към зряла възраст. Тази физиологична разлика е една от основните причини първата помощ да не е същата при децата, както и при възрастните. Но има и разлики в първата помощ, която я прилагате при новородени, кърмачета и малки деца.

Повечето малки деца са на етап, в който искат да изследват света, така че може да е трудно да ги следите през цялото време. Това също е голяма причина да се нараняват толкова често.

1. Порязвания
Най-често те са резултат от боравене с остри предмети като ножове и счупено стъкло. Ако детето се пореже, първата стъпка е да се види дали това е чисто порязване. Например, ако е било счупено стъкло, някои парчета все още може да са вътре в раната.

Следващата стъпка е да почистите раната, преди да поставите някакъв вид антисептик . Непочистването на раната предварително прави по-малко ефективен медикамента. Вода и сапун обикновено са достатъчни.

Ако разрезът не е твърде дълбок, трябва да го оставите да диша и да не го покривате. Ако е дълбоко порязването, трябва да заведете детето на лекар, за да може да постави шевове при необходимост. Ако нараняването е по средата, лепенка трябва да е достатъчна, за да го предпази и да намали безпокойство на вашето мъниче.

2. Кървене от носа
То често е резултат от кихане, алергии или повишаване на кръвното налягане. Кръвоносните съдове на децата са много по-слаби от тези на възрастните. Това означава, че съдовете в носа и ушите им са много по-склонни да се спукат.

Важното, когато това се случи, е да помолите детето да наклони главата си напред. Това е обратното на това, което обикновено прави като възрастни, но това е начин да разберете дали кръвта тече само от носа. То трябва да остане така, докато оказвате натиск върху преградата носа. Натиснете внимателно, но сериозно върху меката част на носа, за да избегнете по-нататъшно нараняване.


3. Изгаряния
Те се случват предимно в кухнята. Например детето може да докосне горещи повърхности като тенджери, тигани, фурна или плот. Ако това се случи, първото нещо, което трябва да направите, е да оцените изгарянето. Някои се нуждаят от незабавна медицинска помощ, но повечето не са твърде сериозни. Каквато и да е степента, трябва незабавно да лекувате изгарянето.

Първо, пуснете топла вода върху него за поне двадесет секунди. След това оставете кожата да диша. Не трябва да прилагате никакви мехлеми или да пукате мехури, ако се появят. В крайна сметка ще използвате мехлем, но само след като изгарянето е близо до заздравяване.

Ако е сериозно изгаряне, трябва да заведете детето направо в болницата.

4. Задавяне
То може да бъде наистина страшно и това е ситуация, която изисква от вас да действате особено бързо. Може да бъде от голяма полза да научите децата (ако са достатъчно големи) на някои жестове, които трябва да правят, ако осъзнаят, че се задушават и не могат да говорят.

Ако видите, че детето не може да диша, обърнете внимание дали кашля, плаче или бълбука. Във всеки от тези случаи въздухът преминава през гърлото им. Това е опасна ситуация, но не толкова животозастрашаваща, колкото задушаването.
От друга страна, ако няма въздух, трябва незабавно да се обадите на спешна помощ. Докато чакате, трябва да хванете детето за подмишниците и да го ударите пет пъти в най-високата част на гърба. Ако това не работи, трябва да преминете към маневрата на Хаймлих.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X