Напишете дума/думи за търсене

Какво да направим, ако детето се задави или задушава

Какво ще стане, ако бебето ви започне да се задушава? Как може да му помогнете? Макар курсовете за първа помощ да датират от ХІХ век, малцина от нас може да кажат със сигурност, че знаят как да прилагат животоспасителните техники ефективно.

Въпреки факта, че децата най-често се намират под наблюдението на възрастен, за нула време чужд обект може да попадне в гърлото му.

Как да определите дали детето се задушава

Има различни признаци на задушаване. Ако детето диша, но и кашля, това означава, че има частично припокриване на дихателните пътища. То трябва да продължи да кашля, за да помогне на чуждото тяло да отблокира засегнатите участъци. Повръщането също е възможно, провокирано от рефлексите на тялото. Тези естествени реакции на организма ще помогнат за изчистване на гърлото на детето без смущения или специални техники.

Но ако детето изведнъж спре да кашля, да крещи или да издава други звуци, това означава, че нещо е блокирало дихателните пътища. Нечленоразделните звуци или беззвучното отваряне на устата също може да сигнализират за задушаване.

Внезапната промяна на цвета на кожата до синкаво или яркочервено, невъзможност за вдишване и активно слюноотделяне са ясни признаци, че човекът се задушава. В някои случаи може да се стигне до загуба на съзнание.

За да помогнете на детето, трябва да се успокоите и незабавно да се обадите на линейка. Докато чакате пристигането на екипа, започнете със спасителната процедура.

Не се опитвайте да достигнете чуждото тяло с ръце. Това може да доведе до по-дълбокото му проникване в дихателните пътища. Извадете обекта от устата само ако можете да го видите.

Деца до 1 година

Бебетата често се задавят с храна. Рискът от задавяне и задушаване се появява, ако е много гладно заради голямо разстояние между две хранения, когато са в грешно положение или майката има много мляко, което бебето не може да поглъща достатъчно бързо. Това може да се случи и когато храната не е достатъчно добре раздробена и съдържа големи парчета.

Има няколко метода, които ще помогнат за спасяването на живота на детето ви в такава ситуация.

- Поставете бебето по корем върху ръката си и наклонете главата му надолу. Ударете 5 пъти между лопатките в посока към врата.

- Друг начин е да сложите бебето по гръб върху коленете си с глава под равнището на тялото. Натиснете със средния пръст и показалеца пет пъти точката под гръдния му кош.

Деца над 1 година

За по-големите деца ще ви трябват различни спасителни процедури.

- Коленичете и сложете детето си върху крака, така че да увисне леко във въздуха. Ударете между лопатките с 5 бързи и силни удара.

- Обърнете детето с гръб към вас, обгърнете го здраво с две ръце в областта на слънчевия сплит. Натиснете рязко 5 пъти, все едно се опитвате да му изкарате въздуха. Повтаряйте, докато чуждото тяло излезе.

- Ако детето е легнало и няма възможност да го повдигнете, трябва да действате по различен начин. Поставете хлапето по гръб и поставете ръцете си една върху друга върху слънчевия сплит. Рязко натиснете в посока на главата с долната част на дланта. Повторете, докато чуждият обект напусне гърлото.

Ако дишането на детето не се възстанови или е загубило съзнание след отстраняването на предмета, направете изкуствено дишане и сърдечен масаж.

Не забравяйте, че тези техники се различават за кърмачета и по-големи деца.

Как да предотвратите задушаване на малчугана

- Следете детето си, за да сте сигурни, че не слага в устата си никакви дребни неща.

- Не му позволявайте да играе с играчки, които съдържат малки парченца.

- Давайте му плодове без семки.

- Смилайте добре храната.

- Обяснете на детето, че не трябва да се смее и да говори, докато яде.

- Научете го да не слага много храна в устата си наведнъж.

- Не го захранвайте насилствено. Това може да увеличи риска от задушаване.

- Не позволявайте на детето си да яде и пие по време на ходене или докато се движи.

- Не разсейвайте детето, докато яде.

- Уверете се, че не поставя капачки от маркери и писалки в устата си, докато рисува.

Дори възрастните не са защитени от задушаване, но с тези прости правила, ще защитите ефективно детето си. Разбира се, надяваме се никога да не се налага да използвате тези спасителни процедури.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X