Напишете дума/думи за търсене

Как да разберем дали порязването е опасно

Някои порязвания заздравяват бързо, докато други отнемат повече време за възстановяване и това зависи обикновено от местоположението на разреза, колко дълбок е, какво е причинило нараняването и как лекувате раната.

Разрезът може да не изглежда добре, докато го лекувате, но това не означава непременно, че нещо не е наред; докато кожата ви се възстановява, тя преминава през няколко етапа, включващи различни цветове и текстури.

Разбира се, има момент, в който неприятно изглеждащите рани може да сигнализират за проблем, обикновено инфекция. А вие, естествено, не искате да пренебрегвате инфекциите в или върху кожата си, нали? И така, какво е нормално и какво не е, когато става въпрос за рани, и как трябва да се лекува разрез, който е заразен?

Как можете да разберете дали раната е заразена

Идентифицирането на заразени порязвания може да бъде трудно, дори само защото лекото зачервяване, подуване и болка са нормални през първите часове и дни след получаването на порязването. Това обикновено не са признаци, че нещо не е наред.

"Всяко зачервяване, което се простира на повече от 0,6 см около среза или не изчезва, може да бъде признак на инфекция", казва д-р Майкъл Билет, лекар по спешна медицина в Балтимор. Той добавя, че „симптоми като треска, студени тръпки, подути лимфни възли и неразположение показват, че инфекцията се разпространява извън зоната на нараняването“.

Ако засегнатата област около среза ви расте и по някакъв начин се чувствате физически болни, това са признаци, че нещо не е наред. Може също да забележите, че кожата около среза ви е подута и топла на пипане, може да видите червени ивици, движещи се от центъра на разреза навън, а също така може да има гной или отделяне на секрет от разреза.

Кой е най -застрашен от заразен разрез

Две неща увеличават риска от инфекция след нараняване: видът на порязването и цялостното ви здраве. По-вероятно е да се заразите, когато разрезът е назъбен или дълбок, покрива голяма площ от кожата, включва слюнка от човек или животно или се е случила заради мръсен предмет.

Тоест сравнително чист разрез, като този от току-що измит кухненски нож е по-малко вероятно да причини инфекция, отколкото стъпването на парче стъкло на плажа.

Но вашата собствена здравна история също играе роля тук: някои медицински състояния като диабет, автоимунни състояния и ХИВ могат да доведат до по-лесно заразяване при порязванията, както и ако сте по-възрастни, имате лош начин на хранене и наднормено тегло . Хората, подложени на химиотерапия или приемащи имуносупресиращи лекарства, също са изложени на по-висок риск от развитие на усложнения.

Как можете да лекувате заразена рана у дома

Ако имате относително малък или лек разрез и нямате големи здравословни усложнения, може да успеете да излекувате раната у дома, ако започнете достатъчно рано.

Когато раната е още само леко зачервена, можете да приложите малко топлина върху областта, за да увеличите циркулацията на кръвта. Освен това трябва да се стремите да следвате две основни стъпки за първа помощ: почистване и превръзка.

Почистете

Има няколко начина за почистване на разрез; методът или методите, които избирате, се основават на това какъв тип препарати имате и колко е замърсено мястото.

Изплакнете раната с течаща вода. Използвайте сапун, ако е необходимо, за да превържете зоната около разреза.

Премахнете всички остатъци. Можете да използвате пинсета, за да махнете всякакви външни тела около раната.

Оставете раната да изсъхне на въздух, като същевременно я поддържате чиста.

Превържете

Трябва да поставите чиста превръзка или превръзка за рана върху раната и да я сменяте всеки ден. Използването на антибиотичен крем не е задължително; някои хора смятат, че това ускорява лечебния процес, но други може да имат алергична реакция към такива продукти.

Бърза помощ при травма на главата

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X