Напишете дума/думи за търсене

Мед, лед и оцет - фантастични лекарства за пресни рани

Малко хора се втурват към лекаря, след като се остържат в някой ръб у дома, порежат пръста си, докато готвят, или паднат на улицата. Въпреки това е добре да третирате пострадалото място веднага, за да избегнете инфекцията и да облекчите болката. За щастие, не е необходимо да имате подръка определени медицински консумативи, за да окажете първа помощ на себе си и на околните.

Обзалагаме се, че в килера ви има неща, които може да осигурят незабавна помощ и да бъдат ефективно лечение.
Кои са най-добрите домашни лекарства, които може да ви помогнат за лечението на нараняванията си?

Алое вера при порязване
Благодарение на своите противовъзпалителни свойства алое вера е идеално за успокояване на открити рани. Може да помогне и за успокояване при осезаемо слънчево изгаряне.
Ако имате такова растение у дома, отрежете едно от листата му, отрежете шиповидните страни и изцедите сока. Напълно безопасно е да прилагате пресен сок от алое върху отворена рана. Може да закупите алое вера гел и от аптеката, разбира се.

Физиологичен разтвор вместо кислородна вода за промивка на рани
Първото нещо, което трябва да направите, след като се порежете, е старателно да промиете раната. Погрешно и остаряло е схващането, че кислородната вода е най-доброто нещо за това, тъй като няма 100-процентова ефективност срещу бактериите и може да повреди кожата. Соленият разтвор, от друга страна, е напълно безопасен и се счита за най-добрия метод.
Смесете 1/2 ч.л. сол в 250 мл вряща вода, оставете сместа да изстине и след това внимателно я нанесете върху раната със стерилна марля.

Мед за открити рани
Медът е много ефективен за убиване на бактерии и помага на раните да заздравеят по-бързо. Доказано е, че той стимулира имунната система, което ускорява възстановяването и контролира възпалението на кожата.
Нанесете тънък слой мед върху засегнатото място и го покрийте с чиста превръзка.

Лед при изгаряния
Ледът е най-доброто решение, ако сте изгорили езика или друга част от тялото си. Той незабавно помага да се спре процеса на подуване и осигурява облекчаване на болката.
Може да сложите кубче лед върху езика или върху засегнатата зона, задържайки го няколко минути. Преди да направите това обаче, увийте леда първо в кърпа, за да избегнете „изгаряне“ и от лед.

Пакет с лед при подуване
Докато кубчетата лед или студен компрес помогнат при изгаряния, пакетите с лед са предназначени за натъртвания и навяхвания. Леденият пакет отпуска мускулите и спира кървенето в тъканите, което е виновно за синините, като същевременно намалява болката.
Внимание: никога не слагайте пакет с лед директно върху кожата. За да предпазите кожата от „изгаряне“ с лед, увийте го в кърпа, преди да го приложите върху засегнатата зона. Не оставяйте пакета по-дълго от 30 минути.

Ябълков оцет за спиране разпространението на бактериите
Ябълковият оцет е още един чудесен вариант за премахване на инфекцията, особено ако имате много порязвания и ожулвания.
Преди да приложите ябълков оцет върху кожата, го разредете с вода. След това нанесете течността със стерилна марля върху засегнатата зона за 30 минути.

Масло от чаено дърво и мента за облекчаване на болката
И двете масла помагат при възпаление и болка. Действат като антисептици, пречейки на инфекцията да се разпространи.
Въпреки че маслото от чаено дърво и това от мента имат сходни свойства, те трябва да се прилагат по различен начин. Маслото от чаено дърво е добре да се поставя директно върху раната и после да се покрива с марля. Маслото от мента не трябва да се прилага върху отворен разрез, за да се избегне рискът от дразнене. Няколко капки около пострадалата зона ще донесат необходимото облекчение.

Сода за хляб при ухапване от насекоми
Ухапванията от насекоми понякога могат да бъдат също толкова болезнени, колкото и порязванията. При ухапване от комар и ужилване от пчела содата за хляб е чудесен начин да намалите зачервяването, подуването и общия дискомфорт.
Смесете сода с малко вода, за да се получи паста, нанесете я върху засегнатата зона и след 15 минути изплакнете.

Лайка при пришки
Лайката отлично помага за облекчаване на болката, след като неудобните обувки са превърнали удобството на стъпалата ви в ад. Освен това тя е естествен антисептик и ще помогне на пришките да изчезнат много по-бързо.
Сварете чай от лайка, оставете отварата да престои 15 минути и след това нанесете течността (или напоените чаени торбички) върху пришката, като обезопасите компреса със стерилна марля. Оставете го да действа през нощта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X